vinetele-ce-beneficii-au-pentru-sănătate-vichi-farm
25 iul.

Vinetele nu sunt doar gustoase ci și benefice pentru sănătate, având un aport caloric foarte scăzut, însă de cele mai multe ori doar înainte de a fi pregătite în preparate.

Ca să trecem rapid în revistă câteva dintre efectele benefice ale vinetelor, vă spunem că, prin conținutul lor, vinetele au şi efecte benefice asupra organismului.

Ce conțin?

  • 92 % apă;
  • 4% carbohidrați;
  • 1,3% fibre;
  • 1,3% proteine;
  • săruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan,molibden, cupru)
  • vitamine (K, B1, B3, B5, B6 și C)
  • fitonutrienți (acidul clorogenic, nasuninul și alți 12 antioxidanți).

Beneficii

Vinetele fiind bogate în fibre susțin digestia și ajută în vindecarea sau menținerea sub control a gastritei, refluxului gastric, arsurilor și ulcerului. În combinațiile potrivite, pot calma indigestia, diareea, constipația și balonarea.

Vinetele conțin un antioxidant foarte puternic, numit nasunin. Acesta acționează preponderent asupra sistemului nervos, îmbunătățind activitatea cerebrală. Totodată, nasuninul împiedică hrănirea celulelor canceroase, prevenind formarea tumorilor.

Vinetele acționează prin menținerea sănătății arterelor, scad riscul de infarct și accident vascular cerebral. Vitamina K și bioflavonoidele întăresc vasele de sânge și scad riscul de formare a cheagurilor de sânge și trombozelor.

Cu un conținut de aproape 95% apă, vânăta te va ajuta să elimini toxinele, să îți detoxifici rinichii și ficatul, în special atunci când ții o dietă.

Complexul de vitamine B te ajută să faci față stresului și îți conferă o stare psihică bună, la asta contribuind și soroparonul și scopoletina din conținutul vinetelor.

Vinetele sunt recomandate în special persoanelor care suferă de arteroscleroză.

Şi persoanele cu diabet se pot bucura de efectele acestei legume, cu conţinut scăzut de zaharuri (4 g/100g)

Rețete de vinete

Vinetele au nevoie de multă căldura pentru a crește. De cele mai multe ori sunt culese înainte de maturitate, urmând să se coacă în timpul transportului. Atunci cănd cumpărați vinete proaspete, acordați atenție calității – aceasta este condiția unui preparat reușit.

Vinetele proaspete se recunosc după coaja lucioasa, întinsă. Codița trebuie să miroasă a proaspat. Atunci când apasați, vânata trebuie sa fie ușor moale, să cedeze la apăsare. Vinetele necoapte sunt foarte ferme și nu cedează la apăsare. Evitați vinetele necoapte deoarece sunt foarte amare.

Nu se recomandă consumarea vinetelor în stare crudă, deoarece substanțele amare pe care le conține ar putea provoca probleme digestive și intestinale. Prin pregătirea vinetelor la cald, substanțele amare cedează. În plus, sarea presărată înainte de coacere/ prăjire, elimină substanța amară din vinete. Cea mai ușoară metodă este să tăiați vinetele felii, să le presărați cu sare și să le lăsați deoparte timp de 30 de minute. Pot fi congelate cu succes atât în stare cruda cît și după pregătire.

Retetele cu vinete sunt foarte variate, de la copt la pregatirea pe gratar. Printre cele mai populare retete este cea a vinetelor umplute cu carne tocata. Vinetele pot fi marinate, coapte sau sotate. Pot fi pregatite si cu dovlecei ca garnitura de legume de inspiratie mediteraneeana.

În bucătăria italiană, vinetele și dovleceii sunt deseori folosite ca antreuri și sunt scoase în evidență cu ajutorul roșiilor. Vinetele sunt folosite și în vestita reteță grecească musacă. Salata de vinete este mai răspândită în bucataria orientală și este servită alături de preparate din carne și legume sau ca aperitiv, pe pâine.

Datorită formei și proprietăților sale, vânata este ideală pentru a fi pregătită umplută, la cuptor. Pregătirea este foarte simplă (la fel ca și în cazul roșiilor, a dovleceilor și a cepei). Tăiați totul foarte mărunt, amestecați, condimentați, presărați brânza deasupra și coaceți la cuptor.

  • Pentru pregătirea unei salate de vinete, folositi pulpa vinetelor pregătite la flacară sau pe gratar. După coacere, îndepartați coaja, tocați mărunt pulpa și condimentați.
  • Pentru musaca veți avea nevoie de vinete, cartofi, rosii, carne de miel, oua, rozmarin, cimbru și usturoi. Respectați rețeta grecească și coaceți la cuptor timp de 35 de minute.
  • Vinete la cuptor: tăiați vinetele și dovleceii în felii subțiri, adăugați usturoi, oregano și ulei și coaceți la cuptor timp de 20 minute.
  • Vinete grătinate cu brânză de capră. Asezați feliile de brânză și vinete, prin alternare. Feliile de vinete trebuie prăjite în prealabil. Condimentați cu usturoi și ulei de măsline. Încă 5 minute în cuptor și ați terminat.

Sfaturi pentru pregătirea vinetelor

Coaja vinetelor poate fi ușor de îndepărtat, fie în mod clasic, fie prin opărire sau coacere în cuptor. Coaceți vinetele în cuptorul încălzit la 200°C timp de 20 minute. Întoarceți vinetele pentru a vă asigura ca se coc uniform, până când coaja devine neagră și se desprinde ușor.


sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm


Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.