Reumatismul si schimbarile de vreme? 1
21 mai

Ce este reumatismul și de ce depindem de schimbările de vreme?

Dacă cautăm în  Dicționarul explicativ al limbii române (dex.ro), după definiția cuvântului REUMATÍSM  aflăm că:


 Denumire generală pentru o serie de afecțiuni ale organelor aparatului locomotor, în special ale articulațiilor și ale țesuturilor înconjurătoare, manifestate prin dureri și tulburări diverse, influențate de factorii climatici; reumă.”


Cum ar putea vremea provoca dureri?

Nu există nici un acord deplin între oamenii de știință în ceea ce privește faptul că vremea ar putea provoca dureri sau care mecanism ar putea provoca aceste dureri. Dar există teorii plauzibile.

Una dintre teorii duce înspre schimbările de presiune ale aerului. Deși statisticile arată că una din trei persoane este extrem de sensibilă la schimbările de vreme și că durerile lor se agravează într-un spațiu umed, ploios, cercetarea a arătat că nu e frigul, vântul, ploaia sau zăpada de vină pentru aceste dureri, ci lucrul care afectează oamenii cel mai mult este presiunea barometrică. Această presiune barometrică scade înainte ca vremea rea să-și facă apariția. Această presiune mai mică a aerului apasă mai puțin asupra organismului, ceea ce permite țesuturilor să se extindă – și acele țesuturi extinse pot presa articulațiile, provocând dureri articulare.

Persoanele afectate de reumatism resimt din plin schimbarea vremii și “prezic” adesea momentele în care urmează ploi sau variații de temperatură din cauza durerilor articulare asociate cu aceasta, chiar cu două zile înainte schimbările vremii datorită „barometrului din oasele lor“.

Cu toate acestea, legătura dintre durere și schimbările climatice rămâne ipotetică, cercetările au ajuns la concluzii mixte, deorece sunt oameni care nu sunt afectați de schimbările climatice.

Indiferent de realitate, este important ca fiecare dintre noi să îşi cunoască organismul şi să-şi adapteze stilul de viaţă astfel încât să atenueze şi să prevină apariţia acestor simptome.

Ce este reumatismul?

Experții cred că bolile reumatice sunt cauzate de o combinație între factorii genetici și factorii din mediul înconjurator. În general, faptul ca o persoană are anumite variante ale unei gene în ADN înseamnă că îi crește probabilitatea de a suferi de boli reumatice, iar factorii din mediul în care traiește îi pot declanșa debutul unei boli reumatice.

Afecțiunile reumatice au de cele mai multe ori o evoluție cronică, sunt dureroase și asociate cu restricționări permanente de mișcare. Termenul reumatism cuprinde peste 450 de afecțiuni având cauze dintre cele mai diferite. Între 200 și 400 de afecțiuni ale sistemelor muscular și osos (în funcție de subclasificări) sunt cuprinse în aceasta denumire, reumatism.

Reumatismul sau bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice și dureroase, care afectează oasele,articulațiile, mușchii, tendoanele și ligamentele. De asemenea, reumatismul poate afecta și organele interne, inclusiv inima, rinichii, plămânii sau pielea. Edemul (umflarea), eritemul (roșeața), rigiditatea (impotența functională), căldura și durerea sunt simptome de inflamație specifice bolilor reumatice.

Simptomatologia reumatismului se manifestă prin dureri acute ale articulațiilor, rigiditate musculară, febră și inflamații locale.

Reumatism. Tipuri:

  • artrita reumatoidă: cea mai uzuală formă. Sistemul imunitar atacă articulațiile. Această boală este foarte dureroasă. Poate afecta și plămânii, vasele de sânge, pielea sau ochii; Simptomele sunt reprezentate de umflături și dureri, febră, frisoane, noduli reumatici, o senzație de imposibilitate de a te mișca, de parcă întreg organismul ar fi înghețat, în special dimineața.
  • gută: afecțiune foarte dureroasă a articulațiilor; se produce când prea multe cristale de acid uric se acumulează în țesuturi. Aceasta conduce la inflamație, înroșire și senzație de arsură la nivelul articulației. Cristalele de acid uric pot afecta și activitatea renală;
  • vasculită: afecțiune rară, dar periculoasă care se manifestă prin inflamarea vaselor de sânge. Poate conduce la un flux redus de sânge la nivelul țesutului (ischemie). Este o boală dureroasă. Simptomele pot fi: pete roșii, leziuni sau umflături pe piele, tuse, slăbiciune musculară;
  • lupus: boală autoimună mai uzuală la femei decât la bărbați. Simptomele pot fi: articulații dureroase și rigide, urticarie, ulcerații la nivelul gurii, nasului sau scalpului, febră, oboseală, respirație îngreuiată;
  • sclerodermă: boală care afectează țesutul conector din corp. Simptomele constau în îngroșarea pielii, dar depind și de organul afectat. Chiar și arsurile gastrice pot indica prezența sclerodermei.
  • sindromul Sjogren: o afecțiune des întâlnită, dar greu de diagnosticat. Simptomele includ ochi uscati (glandele resposabile cu lacrimile nu mai functioneaza cum trebuie), iritati si cu senzatie de arsura, gura uscata (glandele salivare nu mai functioneaza nici ele cum trebuie), probleme cu dintii, gingiile, umflarea glandelor parotide de pe lateralul fetei, articulatii dureroase si intepenite.

Care este segmentul de populație cel mai expus bolilor reumatologice? 

Tinerii între 20 și 40 de ani, mai ales bărbații, pot fi afectați de spondilita anchilozantă, o boală a cărei manifestare cardinală este durere cronică de spate cu redoare matinală, care, netratată, duce la limitarea severă a mobilității coloanei vertebrale.

Persoanele între 30 și 50 de ani, mai ales femeile, pot fi afectate de poliartrita reumatoidă, o afecțiune care determină în special tumefacții și dureri cronice de articulații, care, la fel, netratate, duc la deformarea lor.

Segmentul peste 60-65 de ani suferă de artroză, o boală degenerativă a încheieturilor membrelor și a coloanei.


Vă așteptăm cu drag intr-un viitor articol, în care o să vorbim pe larg despre reumatism
Echipa Vichi Farm

sursa foto

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.