Rețete pentru Steatoza hepatică (ficatul gras)-Salată de morcovi cu chimen și stafide 1
23 mart.

Steatoza hepatică sau ficatul gras rămâne mult timp neobservată. Dacă vă știţi consumatori zilnici de alcool, peste 2 pahare/ zi, sau consumatori de week-end ȋn cantităţi mari, atunci este foarte posibil să vă confruntaţi cu o astfel de problemă. Analizele de laborator care ne dau informaţii despre activitatea ficatului sunt încadrate la analize uzuale și sunt reprezentate de transaminaze, fracţii ale colesterolului, lipide, trigliceride, bilirubina… Eliminarea cauzei principale (alcoolul), exercițiile fizice și alimentația sănătoasă vor atenua simptomele ficatului gras și vor aduce la valori normale analizele de sânge.

Nu există niciun motiv pentru care persoanele cu diverse boli cronice ar trebui să mănânce meniuri plictisitoare, fără gust, doar pentru că sunt la regim… nu trebuie să uităm că dacă nu există un minim de plăcere alimentară, dietele, oricare ar fi ele, se vor ȋncălca, mai devreme sau mai târziu. Din păcate, pe termen lung, modificările comportamentului faţă de actul alimentar nu au făcut altceva decât să permită ,,instalarea’’ a ceea ce numim ficat gras, afecțiuni cardio-vasculare, afecțiuni renale etc

Vă invit să testaţi câteva reţete care, pot fi mâncate cu aceeași plăcere și de restul familiei. Absolut delicioase zic eu …. aștept și părerea voastră.

Rețete pentru Steatoza hepatică (ficatul gras)

Ingrediente:

  • 5 morcovi rași
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 2 linguri de stafide uscate
  • 1 linguriță de sare, piper
  • 30 ml oțet de mere
  • 60 ml de ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

Zdrobiți semințele de chimen folosind un mojar sau măcinați-le într-o râşniţă de cafea.
Puneți stafidele într-un castron mic și acoperiți cu apă călduță.
Într-o cratiţă mică, încălziți oțetul de mere şi lăsaţi-l să se răcească. Adăugați chimenul, sarea și piperul.
Se toarnă și uleiul de măsline, bătând bine pentru a emulsiona amestecul.
Scurgeți stafidele și presați-le ușor pentru a îndepărta excesul de apă.
Se amestecă împreună cu morcovii rași și se toarnă vinegreta.

Puneți la frigider înainte de servire.



Dr. Camelia Ștefănescu – MD, ND, MSN
Medic Nutriționist al Loturilor Olimpice de Canotaj feminin și masculin ale României – www.stop-dieta.ro
Specialist ESWT – www.shockwave-romania.ro
Diagnoză globală – www.medtec.at

Sursa: Alphega Farmacie – partener Vichi Farm



 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.