cereale-topfer-retete-mancare-semisolidă-pentru-bebelusi-vichi farm
22 aug.

Cum să introducem mâncarea semisolidă ?

Mâncărurile noi trebuie să fie introduse încet, una câte una. Copilul are nevoie de timp ca să se obişnuiască cu noile texturi şi gusturi. Trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că pe măsură ce introduceţi mâncăruri noi ar putea să apară semne de reacţii alergice, cum ar fi diaree, dureri de burtă sau urticarii. Încercaţi să introduceţi o mâncare noua o dată la 7 – 10 zile, începând cu fructe şi legume, care sunt mai uşor de digerat.

Pedriatul vă va recomanda modul în care să începeţi diversificarea. Veţi avea la dispoziţie ; supă de legume, sucuri de fructe, piure de legume şi fructe.

În cazul în care copilul are o reacţie negativă la un anumit tip de măncare oferiţi-l din nou câteva zile mai târziu. Este important să îi schimbaţi culoarea sau gustul, şi atunci poate îl acceptă mai uşor. La început o să stâmbe din nas la anumite mâncăruri, dar continuaţi să i le oferiţi în speranţa că îi vor părea mai atractive pe parcurs.

Beneficiul legumelor, fructelor şi cerealelor în alientaţia sugarului

Legumele sunt o sursă importantă de vitamine A, C,E şi B şi minerale precum : calciu, magneziu, fier şi potasiu. Legumele sunt surse de fibre solubile şi insolubile, nu conţin aproape deloc grăsimi, însă conţin cantităţi mici de sodiu.

Majoritatea legumelor conţin amidon. Nu conţin amidon acele legume ce se pot mânca crude şi în cantităţi nelimitate : salata verde, ardeii, dovlecii, roşiile.

Legumele conţin proteine vegetale de calitatea a 2-a deoarece nu conţin toţi aminoacizi esenţiali. Din acest motiv se asociază bine cu alimente bogate în aminoacizi esenţiali: carne, peşte, ouă, brânză.

Fructele abundă în substanţe nutritive: vitamine hidrosolubile C şi B, potasiu, fitonutrienţi şi multe fibre. Zahărul din fructe se numeşte fructoză şi este foarte uşor asimilabil.

Fructele şi legumele crude sunt mai greu de digerat de către unii copii, deoarece conţin celuloză care traversează tubul digestiv al copilului ca pe un “deşeu” care poate fi cauza balonărilor şi a scaunelor diareice. Prin fierbere sau pregătire la aburi celuloza se înmoaie şi devine mai uşor de digerat de bebeluşii aflaţi la începutul diversificării.

Cerealele sunt o sură importantă de vitamine B şi E, minerale precum : calciu, fier şi zinc, fibre solubile şi insolubile, proteine vegetale şi antioxidanţi.

Fibrele conţinute de cerealele integrale accelerează tranzitul intestinal, previn constipaţia şi au efect antioxidant şi antiinflamator.

Fructele pe care le oferiţi celui mic trebuie să fie bine coapte şi proaspete. Atenţie la fructele exotice, care pot, în unele cazuri, provoca alergii. Alte fructe posibil alergene sunt cele cu seminţe ( căpşuni, zmeură, kivi, rodii). Se recomandă administrarea lor cu prudentă până la vârsta de 12 luni.



Piure de morcov cu măr

Cereale Topfer: Rețete de mâncare semisolidă pentru bebeluși 1

 

 

 

 

 

 

INGREDIENTE:

  • 2 morcovi
  • 1 măr
  • Cereale Topfer Gris de grâu cu lapte 10-15 g (2 lingurițe)

 

MOD DE PREPARARE

  1. Cureți și speli morcovii, îi tai bucățele
  2. Se fierb la abur 15 minute
  3. Se adaugă mărul curățat de coajă și cotor, tăiat cubulețe
  4. Se fierb împreună la abur încă 5 minute
  5. Se pasează împreuna până se obține un piure omogen
  6. Se adaugă cerealele Topfer Griș de grâu cu lapte


Piure de morcov cu orez

piure-de-morcov-cu-orez-retete-diversivicare-topfer-cereale-vichi-farm

INGREDIENTE
  • 60 g morcovi
  • Ulei de măsline la recomandarea medicului pediatru
  • Cereale topfer Orez integral – 2 lingurițe

 

MOD DE PREPARARE

  1. Cureți și speli morcovii, îi tai în bucățele și îi pui la fiert în apă cât să îi acopere
  2. Când sunt gata îi scoți și îi pasezi până obții un piure foarte fin
  3. Se daugă uleiul de măsline
  4. Se adaugă cerealele Topfer Orez integral, se diluează cu supă/apa în care au fiert morcovii, până se ajunge la consistența dorită.


Cereale de mere cu banane și ovăz integral

cereale-de-mere-cu-banane-si-ovaz-integral-topfer-diversificare-cereale-vichi-farm

INGREDIENTE

  • 60 g măr
  • 40 g banană
  • 1 lingură cereale topfer cu ovăz integral

 

MOD DE PREPARARE

  1. Cureți mărul de coajă și cotor, îl tai cubulețe.
  2. Se adaugă banana tăiată bucățele, mixezi și omogenizezi
  3. Se adaugă Cerealele Topfer orez cu ovăz integral, până la consistența dorită.


Terci de ovăz cu pere și caise

terci-de-ovad-cu-pere-si-caise-topfer-diversificare-cereale-vichi-farm

INGREDIENTE

  • 1 pară
  • 4 caise uscate
  • Cereale Topfer alac integral

 

MOD DE PREPARARE

  1. Caisele uscate se taie cubulețe.
  2. Para se curăță de coajă, se taie în jumătate și se puen la cuptor aproximativ 15 minute.
  3. Se mixează apoi para coaptă și cubulețele de caise uscate.
  4. Se adaugă Cerealele Topfer alac integral, până la consistența dorită


Piure de dovlecel

piure-de-dovlecel-retete-diversificare-topfer-cereale-vichi-farm

INGREDIENTE

  • 1 dovlecel
  • Ulei de măsline la recomandarea medicului pediatru
  • Cereale Topfer cu porumb și morcovi – 2 lingurițe

 

MOD DE PREPARARE

  1. Cureți dovlecelul de coajă, ăl tai în jumătate, îndepărtezi miezul cu semințe, apoi ăl pui la fiert în puțină apă și acoperi oala.
  2. Se pasează fierbinte în blender/robot împreună cu uleiul
  3. Se amesteca cu Cereale Topfer cu porumb și morcov, până la consistenșa dorită


Cremă de broccoli

crema-de-broccoli-topfer-diversificare-cereale-vichi-farm

INGREDIENTE

  • 2 bucățete de broccoli
  • O jumătate de ceapă mică
  • 1 morcov mic
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau 30 g țelină
  • cereale topfer Ovăz integral 10g (3-4 lingurițe)
  • Ulei de măsline la recomandarea medicului pediatru

MOD DE PREPARARE

  1. Cureți legumele, le speli, le tai bucățele și le fierbi în apă
  2. Când sunt gata aproape fierte se adaugă bucățelele de broccoli și se mai fierb.
  3. Se pasează în blender, se adaugă 2 picături zeamă de lămâie
  4. Se adaugă Cereale topfer Ovaz integral


 

Cremă de spanac

crema-de-spanac-topfer-diversificare-cereale-vichi-farm

INGREDIENTE

 

  • 150 g spanac
  • 30 g praz
  • Ulei de măsline la recomandarea medicului pediatru
  • cereale topfer Alc integral 10 g (2 lingurițe)

 

MOD DE PREPARARE

  1. Cureți prazul, se foloseste doar partea albă, se taie bucățele și se pune la fiert.
  2. Se opărește spanacul.
  3. Se pun împreună într-un bol și se pasează
  4. Se adaugă Cerealele Topfer Alac integral, se diluează cu lapte formulă.


Cremă de conopidă cu roșii

INGREDIENTE

crema-de-conopida-cu-rosii-topfer-diversificare-cereale-vichi-farm

  • 2 buchețele de conopidă
  • 1 morcov
  • 2 roșii
  • 30 g praz
  • ulei de măsline la recomandarea medicului mediatru
  • 2-3 fire pătrunjel
  • Cereale topfer Alac

MOD DE PREPARARE

  1. Cureți morcovul și prazul, le tai și le pui la fiert in 500 ml apă, împreună cu bucățelele de conopidă spălate bine.
  2. Se fierb legumele înăbușite timp de 20-25 minute
  3. Opăresști roșiile și le decojești, ănlături semințele, le tai bucățele
  4. Se pasează fierbinte în blender/robot
  5. Se adaugă Cerealele Topfer Alac integral, uleiul de măsline și se diluează cu supa în care au fiert legumele până ajungeți la consistența dorită.


Carne de vită cu legume

topfer-carne-de-vita-cu-legume-cereale-topfer-vichi-farm

INGREDIENTE

  • 50 g carne vită
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă mică
  • 1 păstârnac
  • ulei de măsline la recomandarea medicului pediatru
  • pătrunjel verde
  • cereale Topfer Ovăz integra 10 g (4 lingurițe)

MOD DE PREPARARE

  1. Carnea și legumele se spală și se taie cubulețe
  2. Ceapa se toacă fin
  3. Se fierbe carnea în 500 ml apă
  4. Se adaugă legumele și se fierb încă 20 minute.
  5. Când sunt fierte toate ingredientele se pasează.
  6. Se amestecă cu cereale Topfer Ovaz integral și se diluează cu supa în care au fiert până se obține consistența dorită.
  7. Se adaugă uleiul de măsline.
  8. Deasupra se presară pătrunjel tocat fin.


Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.