Rețete culinare pentru Steatoza hepatică (ficatul gras), Somon marinat – GRAVLAX 1
22 mart.

Steatoza hepatică sau ficatul gras rămâne mult timp neobservată. Dacă vă știţi consumatori zilnici de alcool, peste 2 pahare/ zi, sau consumatori de week-end ȋn cantităţi mari, atunci este foarte posibil să vă confruntaţi cu o astfel de problemă. Analizele de laborator care ne dau informaţii despre activitatea ficatului sunt încadrate la analize uzuale și sunt reprezentate de transaminaze, fracţii ale colesterolului, lipide, trigliceride, bilirubina… Eliminarea cauzei principale (alcoolul), exercițiile fizice și alimentația sănătoasă vor atenua simptomele ficatului gras și vor aduce la valori normale analizele de sânge.

Nu există niciun motiv pentru care persoanele cu diverse boli cronice ar trebui să mănânce meniuri plictisitoare, fără gust, doar pentru că sunt la regim… nu trebuie să uităm că dacă nu există un minim de plăcere alimentară, dietele, oricare ar fi ele, se vor ȋncălca, mai devreme sau mai târziu. Din păcate, pe termen lung, modificările comportamentului faţă de actul alimentar nu au făcut altceva decât să permită ,,instalarea’’ a ceea ce numim ficat gras, afecțiuni cardio-vasculare, afecțiuni renale etc

Vă invit să testaţi câteva reţete care, pot fi mâncate cu aceeași plăcere și de restul familiei. Absolut delicioase zic eu …. aștept și părerea voastră.

Rețete pentru Steatoza hepatică (ficatul gras)

Aceasta este o rețetă de pește, tipic suedeză, prin care peștele este preparat fără a folosi focul.

Ingrediente:

  • 1 somon file de 1 kg (cu piele)
  • 60 ml (4 linguri) de trestie de zahăr brut
  • 60 ml (4 linguri) de sare de mare
  • 2 – 3 legături de mărar

Mod de preparare:

Tăiați fileul la jumătate.

Într-un castron, se amestecă zahărul brut din trestie, sarea, mărarul tocat.

Puneţi jumătățile de file de somon într-un vas, partea cu pielea dedesubt.

Puneți amestecul de sare, zahăr și ierburi peste fileuri.

Se acoperă cu folie de plastic și pune o greutate deasupra (un mojar de exemplu sau orice alt obiect mai greu).

Puneți la frigider pentru 3 zile, acoperind peștele la fiecare 12 ore cu marinada care se formează.

După aceste 3 zile de macerare, se spală fileurile sub jet de apă pentru a elimina marinada. Uscați bine fileurile.

Puneți un strat nou de mărar. Se va vedea foarte frumos în momentul când veți tăia feliuțe subțiri, somonul.

Tradițional se servește cu pâine prăjită și un sos de muștar, miere și mărar.



Dr. Camelia Ștefănescu – MD, ND, MSN
Medic Nutriționist al Loturilor Olimpice de Canotaj feminin și masculin ale României – www.stop-dieta.ro
Specialist ESWT – www.shockwave-romania.ro
Diagnoză globală – www.medtec.at

Sursa: Alphega Farmacie – partener Vichi Farm

https://www.alphega-farmacie.ro/Retete_afectiuni%20cronice.pdf

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.