Rețete culinare pentru Steatoza hepatică (ficatul gras)-Ardei umpluți cu curcan și legume 1
23 mart.

Steatoza hepatică sau ficatul gras rămâne mult timp neobservată. Dacă vă știţi consumatori zilnici de alcool, peste 2 pahare/ zi, sau consumatori de week-end ȋn cantităţi mari, atunci este foarte posibil să vă confruntaţi cu o astfel de problemă. Analizele de laborator care ne dau informaţii despre activitatea ficatului sunt încadrate la analize uzuale și sunt reprezentate de transaminaze, fracţii ale colesterolului, lipide, trigliceride, bilirubina… Eliminarea cauzei principale (alcoolul), exercițiile fizice și alimentația sănătoasă vor atenua simptomele ficatului gras și vor aduce la valori normale analizele de sânge.

Nu există niciun motiv pentru care persoanele cu diverse boli cronice ar trebui să mănânce meniuri plictisitoare, fără gust, doar pentru că sunt la regim… nu trebuie să uităm că dacă nu există un minim de plăcere alimentară, dietele, oricare ar fi ele, se vor ȋncălca, mai devreme sau mai târziu. Din păcate, pe termen lung, modificările comportamentului faţă de actul alimentar nu au făcut altceva decât să permită ,,instalarea’’ a ceea ce numim ficat gras, afecțiuni cardio-vasculare, afecțiuni renale etc

Vă invit să testaţi câteva reţete care, pot fi mâncate cu aceeași plăcere și de restul familiei. Absolut delicioase zic eu …. aștept și părerea voastră.

Rețete culinare pentru Steatoza hepatică (ficatul gras)

Ingrediente:

  • 4 – 5 ardei gras roșu (sau orice culoare)
  • 500 g carne de curcan, tocată
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1  ceapă tocată
  • 1 dovlecel tăiat bucățele (fără sâmburi)
  • 1/2 ardei gras verde tăiat cubulețe, 1/2 ardei galben tăiat cubulețe
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • ½ conservă de roșii tăiate cuburi și scurse (se pot folosi și proaspete)
  • 1 linguriță oregano
  • 1 legatură de pătrunjel
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Puneți ardeii grași într-o tigaie teflonată, ca să se coacă un pic pentru a putea să curățați pe cât posibil coaja.
Tăiați capacele ardeilor şi eliminați semințele. Scurgeți şi puneți-i deoparte. Păstrați capacele pentru a le pune înapoi după ce umpleți ardeii.
Încălziți cuptorul la 180 grade C.
Într-o tigaie la foc mediu, căliți puțin carnea de curcan (până prinde un pic de culoare). Puneți deoparte.
În aceeași tigaie, se încălzeşte uleiul de măsline şi apoi se adaugă ceapa, dovleceii, ardeiul verde şi galben, piper și gătiți până se înmoaie.
Adăugați și carnea de curcan în tigaie şi puneți restul de ingrediente – pătrunjel, oregano, roșiile, usturoiul, sare.
Umpleți ardeii cu acest amestec și puneți și capacele pe care le-ați tăiat.
Ardeii se așează într-o cratiță potrivită cu mărimea lor, astfel încât să se sprijine unii în alții. Se adaugă o cană de apă amestecată cu pasta de tomate, sare, piper.
Băgați cratița la cuptor pentru 30-40 minute și preparatul este gata.

Se pot consuma ca atare, ca fel principal sau cu 1 lingură de iaurt pusă deasupra lor.



Dr. Camelia Ștefănescu – MD, ND, MSN
Medic Nutriționist al Loturilor Olimpice de Canotaj feminin și masculin ale României – www.stop-dieta.ro
Specialist ESWT – www.shockwave-romania.ro
Diagnoză globală – www.medtec.at

Sursa: Alphega Farmacie – partener Vichi Farm

https://www.alphega-farmacie.ro/Retete_afectiuni%20cronice.pdf



 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.