Poate stresul să conducă la cancer? 1
22 ian.

Multiple cercetări medicale au evidențiat consecințele negative ale stresului asupra sănătății.

Stresul produce modificări biologice atât direct, prin intermediul hormonilor de stres, cât și indirect, prin asocierea cu alte obiceiuri nesănătoase:

  • fumatul,
  • abuzul de alcool,
  • comportamentul alimentar nesănătos (abuzul alimentar, consumul exagerat de dulciuri etc.).

Stresul distruge sistemul imunitar, crește predispoziția la boli în general, dar poate să influențeze chiar și apariţia canceruluiNu doar adulții sunt supuși stresului, ci și persoanele tinere și copiii care merg la şcoală. 

Stilul de viață nesănătos din copilărie și adolescență, caracterizat prin stres, sedentarism, și alimentație nesănătoasă poate fi o explicație a apariției cancerului la vârste din ce în ce mai tinere. S-a constatat că persoanele care trăiesc stări conflictuale în viața de familie sau în viața socială, care nu pot să ierte, care trăiesc încărcate de tristețe și emoții negative sunt mai predispuse la cancer.

Medicina psihosomatică demonstrează, pe baza a numeroase cercetări, că conflictele psihice de durată produc îmbolnăviri organice ireversibile.

Stresul unic mare, care apare brusc și are un impact emoțional puternic pe care persoana afectată îl interiorizează sau nu îl împărtășește celor apropiați (ex: decesul unei persoane dragi, divorțul, pierderea unei afaceri etc.), poate să conducă la apariția bruscă a unui cancer. 

În asemenea situații, echilibrul vieții psihice este hotărâtor. Omul trebuie să fie pregătit să stăpânească sau să evite un astfel de stres.

Depistate precoce, majoritatea cancerelor se pot vindeca!

  • Cancerul nu doare, nu are simptome decât în fazele avansate. 
  • Dacă este depistat precoce, cancerul se poate vindeca în majoritatea cazurilor. 
  • Cu cât este descoperit mai devreme cu atât crește șansa de reușită a tratamentului. 

Vești bune: Cancerul poate fi prevenit!

Cele mai importante descoperiri în domeniul cercetării medicale au evidențiat faptul că majoritatea formelor de cancer nu se explică prin moștenirea genetică și nici nu sunt consecința inevitabilă a procesului de îmbătrânire. Cancerul este mai degrabă rezultatul influenței pe care o exercită mediul de viață și stilul de viață asupra sănătății organismului.

  • Prevenirea cancerului se face de-a lungul întregii vieți.
  • Alegerea unui mod de viață sănătos, încă din copilărie și menținerea lui până la bătrânețe, te poate feri de cancer și de alte boli cronice.

Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie

sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm

Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România


 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.