Pepenele-galben-de-ce-este-bine-să-l-consumăm-vichi-farm
27 iul.

Pepenele galben este ușor de recunoscut datorită cojii de culoare galbenă, fiind perfect pentru zilele fierbinți de vară: datorită conținutului ridicat de apă, această varietate de pepeni are foarte puține calorii – 100 grame de pepene galben conțin în jur de 50 de calorii, însă o aromă deosebită și un gust dulceag.

Pepenele galben, bogat în vitamina A


Pepenele constituie o opțiune excelentă pentru a stinge setea în zilele toride de vară, fiind totodată
bogat în vitamine. Pe lângă vitaminele B1, B2 și C conține provitamina A. Aceasta este transformată în corp în vitamina A, fiind foarte importantă pentru dezvoltarea celulară și pentru acuitatea vizuală. Astfel, 150 grame de pepene galben asigură necesarul zilnic de vitamina A. Aceeași porție corespunde
unei jumătăți din necesarul zilnic de vitamina C. În plus, pepenele galben conține diferite minerale printre care potasiu, calciu, fier, sodiu, magneziu și fosfor.

11 beneficii ale pepenelui galben


Pepenele galben este unul dintre cele mai bune antioxidante, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce riscul atacului cardiac, are acţiune reglatoare asupra apetitului.

Se consumă în general în stare naturală, dar este la fel de savuros şi sub formă de salate, îngheţată sau dulceaţă.

  1. Curăţă tubul digestiv– în caz de constipaţie se mănâncă dimineaţa, pe stomacul gol, unul, două kilograme de pepene galben
  2. Protejează inima prin consumul unui kg /zi reducand hipertensiunea și ritmul cardiac
  3. Combate stresul – Cercetătorii de la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Agricole susţin că antioxidanţii enzimatici, SOD, conţinuţi de pepenele galben scad nivelul proteinelor de stres care se acumulează în intestine.
  4. Bun pentru diabetici – potasiul, calciul, vitaminele A, B si C ajută la păstrarea echilibrului metabolic
  5. Ajută la buna funcţionare a glandei tiroide – Potrivit unor studii ale cercetătorilor francezi, pulpa fructului de pepene galben conţine principii active cu structură asemănătoare tirozinei, care pot modifica activ secreţia glandei tiroidei. Mai exact, aceste substanţe influenţează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în ţesutul glandei.
  6. Protejează vederea consumând câte 500 de grame pe zi, în cure de 5-6 săptămâni. Pigmenții din pepenele galben ajută la menținerea acuității vizuale, protejând ochii și de cataractă sau glaucom
  7. Hidratează şi calmează pieleadatorită conţinutului ridicat de vitamina K, pepenele galben este un tonic natural pentru ten, încurajând circulaţia sângelui şi, astfel, regenerarea rapidă a celulelor pielii
  8. Boli de stomac – semintele acestui fruct, fierte în lapte, sunt recomandate ca tratament împotriva pietrelor la vezica biliară
  9. Combate febra – Pepenele galben, amestecat cu putina miere, este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, datorită aportului masiv de vitamina C.
  10. Bun în curele de slăbire –  atunci când este bine copt, pepenele galben are un alt efect benefic foarte intens: taie cu promptitudine senzația de foame. Astfel, consumat înainte de masă, chiar și în cantități moderate (300-500 grame), pepenele galben este un aliat de nădejde contra poftei de mâncare. Atenție: pentru cei care suferă de insuficienţă renală nu este recomandat!
  11. Recomandat viitoarelor mămiciconţine acid folic, care este un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.
  12. Folosit cu succes în cosmetică

Origini și înrudire


Pepenele galben împreună cu pepenele cantalup și galia formează una din cele trei mari subgrupe ale pepenelui dulce, aparținând familiei cucurbitaceae. Din punct de vedere botanic, acestea nu sunt fructe. Pepenele dulce este mai înrudit cu castraveții decât cu pepenele verde, care aparține de asemenea familiei Cucurbitaceae. Pepenele galben își are originea în zona tropică și sub-tropică a Africii de vest. În Egipt, primele culturi și consum de pepeni au fost înregistrate acum 4000 de ani. Ulterior aceștia s-au
răspândit și în Asia, iar prin navigatorii spanioli au ajuns și în America.

Cum alegem și depozităm corect pepenele galben


Pepenele galben poate atinge o greutate maximă de până la patru kilograme, fiind ușor de recunoscut
datorită culorii galbene. Căutați pepenii cu o coajă întinsă, nu foarte tare, care cedează ușor sub presiune. În plus, pepenele copt are un miros dulceag. Odată cumpărat, păstrați pepenele la temperatura
camerei, și în frigider după tăiere, acoperit cu o folie de plastic.

Rețete delicioase cu pepene galben


Cei care sunt în căutarea unei gustări revigorante, au făcut alegerea corectă oprindu-se la pepenele galben: fie că este servit cu șuncă de Parma ca aperitiv, împreună cu alte fructe sub forma unei salate la desert sau ca șerbet, pepenele galben poate fi consumat în cele mai diferite feluri și între mesele principale.

Pepenele galben este folosit cu succes și în cosmetică.


Pepenele galben este bogat în vitamina E și are un efect hidratant pentru piele. Puteți folosi pepenele pe post de mască pentru ten, prin mărunțirea acestuia până când obțineți o pastă și apoi îl aplicați pe față. Lăsați să acționeze circa 20 de minute. Masajul cu suc de pepene galben tonifiază și conferă elasticitate pielii, calmează iritațiile și previne arsurile solare, de asemenea pepenele galben ajută la regenerarea țesuturilor. Aplicați feliuțe reci de pepene galben pentru a calma zone iritate sau pentru o mască care tonifică tenul.

Contraindicații


Persoanele care suferă de probleme cu stomacul (enterită, colită, dispepsie) trebuie să evite consumul de pepene galben. De asemenea, este indicat să evitaţi consumul de pepene galben care nu este destul de copt, pentru că poate provoca indigestie şi diaree. Pepenele galben este destul de greu de digerat de stomacul copiilor, motiv pentru care se recomandă ca acest fruct să fie consumat doar peste vârsta de doi ani.

 

sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm


Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.