PADAM – Menopauza la barbati? 1
20 mai

Până nu demult, se credea ca scăderea hormonala de după 50 de ani este o problemă rezervată femeilor, însă trecerea timpului se face remarcată și asupra fizicului, psihicului și a vieții sexuale a bărbaților.  Medicii au constatat ca inclusiv pacienții lor de sex masculin prezintă unele dintre manifestările pe care femeile le experimentează în perimenopauză și menopauză.

PADAM (Parțial androgen deficiency in aging male) reprezintă un cuvânt cheie care însumează un complex de simptome, provocate în bună măsură de scăderea hormonilor sexuali cu care se confruntă bărbații după o anumită vârstă.

Andropauza, PADAM sau climacterium viril?

Exista o anumită doza de incertitudine în jurul conceptului care descrie scăderea secreției androgenice în rândul bărbaților odată cu înaintarea în vârstă: unii descriu simptomele aferente ca fiind un climacterium viril, alții ca pe o andropauza, unii ca pe o criză a vârstei mijlocii, în timp ce alții folosesc denumirea PADAM – deficitul parțial de secretie androgenică. Care din acești termeni este cel mai potrivit?

Termenii climacteriumviril șandropauza (amintind de menopauza femeilor) descriu o fază a ciclului de viată al bărbaților în care nivelul de testosteron din sânge scade. Cu toate acestea, manifestările nu sunt similare celor observate în cazul femeilor în timpul menopauzei. Chiar dacă avem de-a face cu schimbări hormonale în ambele cazuri, în cazul femeilor, hormonii sexuali nu mai prevalează după menopauză. În schimb, în cazul bărbaților, testosteronul continua să fie prezent de-a lungul întregii vieți. Astfel, termenii de climacterium viril și andropauza care descriu o scădere a hormonului sexual masculin în rândul bărbaților în vârsta nu sunt cei potriviți din punct de vedere biologic și științific.

Termenul de criza a vârstei mijlocii (Midlife-Crisis) ia în considerare numai aspectele psiho-sociale. În special endocrinologii sunt cei care au adoptat expresia PADAM – deficitul parțial de secreție androgenica la barbații în vârsta, deoarece descrie cel mai bine relațiile biologice manifestate.

Ce sunt androgenii?

Androgenii sunt hormoni sexuali care controlează dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine. Printre acestea se numără cresterea pilozitatii faciale, evoluția timbrului vocal și dezvoltare musculaturii.

Producția de androgeni – testosteronul fiind reprezentantul principal – are loc în testicule, în cortexul suprarenal și în ovare, în cantități mai mici.

Începând cu vârsta de 40 de ani, nivelul de testosteron scade 

Spre deosebire de femei, care se confrunta cu o scădere hormonala abruptă după ultima menstruatie, producția de testosteron scade lent – nu in cazul tuturor bărbaților. Acest proces se desfășoară, de regulă, la bărbații cu vârsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani.

În functie de perioada din zi și de stilul de viată, sângele unui bărbat sănătos conține între 12 și 30 nanomoli de testosteron /litru de sânge seric. A fost demonstrat științific faptul că după vârsta de 40 de ani, valorile testosteronului scad cu aproximativ 1-2 procente/ an.

PADAM – Deficit parțial de androgen în rândul bărbaților în vârstă 

Carența de testosteron înregistrata de bărbații care înaintează în vârstă este cunoscută sub denumirea generală a sindromului carentei de testosteron (PADAM).

În principiu, fenomenul scăderii nivelului de testosteron se manifestă la fiecare bărbat, valorile însă diferă în funcție de predispoziția genetica și alți factori externi, cum ar fi:

 • Alimentație și supraponderabilitate
 • Droguri și alcool
 • Stresul
 • Mișcarea
 • Afecțiuni acute precum infecțiile
 • Afecțiuni cronice precum arterioscleroza, diabetul, afecțiuni hepatice și renale
 • Anumite medicamente (psihofarmaceutice și de scădere a tensiunii arteriale )

Acești factori explică diferențele mari înregistrate în manifestările simptomelor PADAM. Astfel, unii bărbați de peste 70 de ani înregistrează încă valori normale ale testosteronului, în timp ce alți bărbați de 50 de ani înregistrează deja simptomele carentei de testosteron.

PADAM: simptome variate 

Scăderea secreției de testosteron reprezintă o manifestare clara a înaintării în vârsta. De asemenea, există o legătură clară între pacienții care suferă de alte afecțiuni cum ar fi diabetul si scăderea nivelului de testosteron. Așadar, starea generală de sănătate este responsabilă printre altele și de valorile de testosteron din sânge.

Pe cat de variate sunt funcțiile care revin hormonilor bărbătești, pe atât de diferite sunt și simptomele asociate cu carența secreției androgenice și în special de testosteron.

Posibile simptome:

 • Scăderea vitalității, a performanței generale și a capacitații de concentrare.
 • Unii pacienți se confruntă cu tulburări de somn, bufeuri, transpirații nocturne, tahicardie.
 • În ceea ce privește sexualitatea, libidoul si activitatea sexuala scade, la fel si puterea si durata erecției.
 • De asemenea, scade forța musculară, iar riscul osteoporozei crește.
 • Bărbații mai în vârstă încep sa ia în greutate, în special în zona abdominala. De asemenea, în contextul scăderii secreției androgenice, încep să se manifeste și simptomele anemiei, cu toate consecințele posibile.

De reținut: carența de testosteron nu se manifestă prin semne clinice clare, ci variază mai degrabă in manifestari. Este posibil ca PADAM sa nu constituie doar o consecința a deficitului de testosteron, ci mai degrabă a unei dezechilibru hormonal care afectează testosteronul, hormonii de creștere, estrogenul si DHEA (Dehidroepiandrosteron).

Hipogonadismul – tulburare hormonală 

Atunci când nivelul testosteronului se afla sub limita de 12 nanomol /litru de sânge seric (sau 3,5 nanograme/miligrame), pacientul se confrunta cu hipogonadism, respectiv o tulburare a funcției glandelor sexuale. Urmarea constă în scăderea valorii testosteronului.

Simptomele variază in funcție de vârsta pacienților, însăa o caracteristica frecventă este scăderea funcției testiculelor.

Alte urmări posibile:

 • Scăderea libidoului (pana la dispariția totala)
 • Vitalitate scăzută
 • Disfuncție erectilă
 • Reducerea masei musculare
 • Reducerea densității oaselor
 • Anemie
 • Anosmie (pierderea simțului olfactiv)
 • Depresii
 • Scaderea progresiva a masei musculare
 • Tulburări de somn
 • Pierderea de masă osoasă
 • Probleme de memorie și concentrare
 • Oboseală
 • Depresie
 • Energie scazută
Simptomele PADAM sunt specifice vârstei

Simptomele PADAM cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne sunt normale in cazul bărbaților cu vârsta mai înaintata si nu reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece nivelul testosteronului din organism scade treptat, in mod natural. Terapia substitutivă de testosteron este recomandată abia în cazul diagnosticării unui hipogonadism.


sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm

Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România


11 motive medicale pentru care nu poti sa dormi

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.