Glanda tiroida si cum te poti feri de afectiunile acesteia 1
19 mai

Inflamațiile se numără printre afecțiunile mai rare ale glandei tiroide. În spatele termenului „tiroidită” se ascund diferite simptome care formează un grup neomogen. Acestea au însă un numitor comun: reacția difuză sau sub formă de focar a țesutului tiroidian la un stimul inflamator (infecții bacteriene sau virale, medicamente, autoanticorpi in boli autoimune). Inflamațiile glandei tiroide pot fi clasificate in funcție de cauze, de evoluția clinică sau de histologia ei, așadar în funcție de aspectul microscopic al țesutului tiroidian.

Cum apare inflamația glandei tiroide?

Inflamația acuta a glandei tiroide: Este de cele mai multe ori provocată de bacterii, care s-au extins prin vasele de sânge sau prin fluxul limfatic. În cazuri mai rare, tiroiditele acute se dezvoltă din alte infecții (tuberculoza, sifilis, ciuperci) ca urmare a radiațiilor sau a anumitor medicamente, respectiv pe baza unei reacții autoimune sau a unei răni.

Inflamațiile subacute ale glandei tiroide sunt cauzate frecvent de virusuri, de un răspuns inflamator postviral sau prin mecanisme autoimune și sunt de doua tipuri: granulomatoase sau limfocitare, în funcție de tipul de infiltrat inflamator care se acumulează in tiroida. Tiroidita subacută granulomatoasa sau tiroidita de Quervain apare frecvent la sfârșitul primăverii, începutul verii si toamna, la câteva săptămâni după o infecție virală (rinofaringite ce pot trece chiar neobservate, pojar sau oreion). Este o inflamație dureroasă a glandei tiroide cu evoluție autolimitată, poate recidiva în anumite cazuri. Tiroidita subacută limfocitară este declanșata printr-un proces autoimun, frecvent după perioada de sarcina (tiroidita post-partum). Este o inflamație nedureroasa a glandei tiroide care evaluează si spontan spre vindecare.

Inflamația cronică a glandei tiroide: Aceasta formă de tiroidită este provocată de cele mai multe ori de o afecțiune autoimună, prin care sistemul imunitar produce în mod eronat anticorpi împotriva țesutului propriului corp. În funcție de anticorpii si celulele care se găsesc în țesut, această formă de tiroidită autoimună este clasificată în diverse forme. Cele mai cunoscute sunt tiroidita Hashimoto și tiroidita fibroasa (Riedel). În cazuri izolate, aceste infecții cronice pot fi provocate de medicamente sau alte boli cum ar fi SIDA.

Cum se manifesta boala?

Tulburările pot să difere în funcție de formă:

  •  În cazul formei acute, imediat după o infecție în zona nasului, a gâtului sau a urechilor, avem de-a face cu episoade de creștere a temperaturii și umflarea relativ rapidă a glandei tiroide, de regulă foarte dureroasă la palpare. Durerile se pot extinde până în zona urechilor și a maxilarului. Umflarea este delimitată iar zona afectată se înroșește. Pacienții se simt foarte rău și prezintă dificultăți la înghițire.
  • In cazul formei subacute, simptomele pot sa lipsească sau pot sa evolueze în gravitate similar celor caracteristice infectiilor acute. Tiroidita de Quervain se manifestă prin dureri în reginea cervicală anterioară cu iradiere în mandibulă, gât și urechi, dificultăți la înghițire și inconstant febră. Tiroidita postpartum debutează brusc, fără durere, prin mărirea de volum a glandei tiroide (hipertrofie tiroidiana) și hiperfuncția glandei (hipertiroidie).

Formele cronice se manifestă de obicei printr-o mărire nedureroasa a glandei tiroide. Chiar in starea de debut, pacienții nu prezintă simptome, fapt pentru care boala nici nu este descoperită în fază incipientă. După o perioadă, în cazul anumitor forme (în special în tiroidita fibroasa Riedel), se poate ajunge la o presiune exercitată asupra căilor respiratorii și a vaselor cervicale cu apariția simptomelor de compresie (modificarea vocii, dificultăți de respirație și la inghitire). Tiroidita cronică autoimună Hashimoto evoluează în mod constant cu scăderea funcției tiroidiene (hipotiroidie). Atunci când țesutul este afectat de evoluția procesului de inflamație cronică, aveam de-a face cu o subfuncționare a glandei tiroide, însoțita de simptomele aferente de hipotiroidie. Printre acestea se numără sensibilitatea la frig, oboseala, dificultăți de concentrare, edeme, creștere în greutate, scăderea pulsului, piele rece, uscata si subțire, păr aspru, deseori chiar stări de letargie sau depresie.

Cum este stabilit diagnosticul?

Pentru început se va prezenta medicului istoria bolii. Acesta va palpa glanda tiroida, va evalua dimensiunea și starea acesteia cu ajutorul ultrasunetelor. Dacă va fi necesar, se va colecta chiar și o probă de țesut. Sunt necesare analizele de sânge- în funcție de suspiciunile de boala existente, se vor caută semnele unei modificări hormonale, anticorpi sau indicii ale unei infecții. Activitatea metabolica și funcționarea glandei tiroide pot fi evaluate prin substanțe de contrast radioactive, prin scintigrafia tiroidiană.

Care sunt tratamentele disponibile?

În funcție de cauzele bolii, sunt prescrise antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice. În cazul infecțiilor acute, pacienților li se recomandă repaus la pat. Compresele reci alcoolizate aplicate pe gât ajută la reducerea durerilor. În unele cazuri nu este nevoie de nici un tratament, infecția retragându-se singură după câteva săptămâni. În tiroiditele acute, în caz de supurație se efectuează incizie, evacuare și drenaj și instituirea tratamentului antibiotic conform antibiogramei efectuate din cultura.
În tiroiditele subacute, pentru cazurile mai severe poate fi necesară terapia cortizonica. În prezența hipertiroidismului sau tireotoxicozei se instituie tratamentul corespunzator.
Tiroiditele cronice sunt de regula însoțite de scăderea funcției tiroidiene și necesită tratament hormonal de substituție. În formele fibroase de tiroidită cronică (Riedel) este necesar adesea tratamentul chirurgical.

Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecțiuni.
Ne bucurăm că iți putem spune cum se manifesta afecțiunile glandei tiroide

 

Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre glanda tiroidă din articol.


sursa: alphega-farmacie / partener Farmacia Vichi Farm


PADAM – Menopauza la barbati?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.