Farmacia Vichi Farm: peste 5.500 de testări ale vârstei arteriale și pulmonare 1
26 iul.

Rezultate campanie smart city:

Farmacia Vichi Farm a efectuat peste 5.500 de testări ale vârstei arteriale și pulmonare

 

  • Aproape 40% dintre albaiulienii testați în campanie au prezentat  suspiciuni de probleme cardio-vasculare;
  • Cei mai mulți dintre aceștia nu respectau tratamentul medicului curant, iar cei care îl respectau nu îl completau cu un stil de viață sănătos;
  • 307 persoane care nu și-au măsurat tensiunea niciodată au fost depistate cu suspiciuni de probleme cardiace;
  • Boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor din România;
  • Există persoane foarte tinere care suferă de oboseală cronică şi capacitate pulmonară mică, datorate unui stil de viaţă nesănătos.

Farmacia Vichi Farm: peste 5.500 de testări ale vârstei arteriale și pulmonare 2

Anul trecut, Primăria Municipiului Alba Iulia a încheiat un protocol de colaborare, în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, cu farmacia Vichi Farm din Alba Iulia, membră Alphega Farmacie, comunitatea europeană de farmacii independente.

În cadrul protocolului de colaborare au fost organizate acțiuni în aer liber de măsurare a vârstei arteriale și a capacității și vârstei pulmonare pentru comunitatea albaiuliană, dar și pentru turiștii care au dorit să ia parte la campanie. Peste 5.500 de oameni au beneficiat de această inițiativă smart, încadrată în domeniul “Sănătate” al conceptului smart city.

Dat fiind faptul că proiectul pilot Alba Iulia Smart City a ajuns la o fază de maturitate și de tras concluzii care vizează fiecare soluție agreată cu partenerii, Farmacia Vichi Farm face publice rezultatele campaniei de sănătate publică și prevenție, concretizată în 10 acțiuni de măsurare a vârstei arteriale și a celei pulmonare în aer liber, în diverse zone din Alba Iulia, cu ajutorul unor echipamente smart ultra performante.

Măsurarea vârstei arteriale este o metoda simplă, neinvazivă de măsurare a îmbătrânirii vasculare prin măsurarea rigidității arteriale, respectiv prin determinarea velocității undei de puls prin metoda oscilometrică.

De ce ne-a interesat măsurarea vârstei arteriale în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City?

Deși la apariția bolilor cardiovasculare contribuie mai mulți factori de risc, la baza acestor afecțiuni se află fenomenul de îmbătrânire a vaselor de sânge, respectiv îmbătrânirea arterelor. Rigiditatea arterială și arterioscleroza debutează cu 10-20 de ani înainte de apariția hipertensiunii arteriale, infarctului sau accidentului vascular cerebral.

Îmbătrânirea arterelor se poate accelera în funcție de stilul de viață și alte condiții patologice asociate, astfel încât o persoană poate să aibă arterele mai bătrâne decât vârsta cronologică.

Precizăm de la bun început faptul că rolul campaniei de prevenție nu a înlocuit consultul medical de specialitate. Farmacia Vichi Farm  a pus la dispoziția publicului aceste soluții de testare, cu sprijinul Alphega Farmacie, ca o formă de conştientizare a publicului larg, ieşind din farmacie în mijlocul comunității locale, în corturi medicale special amenajate.

De asemenea, în cadrul acţiunilor au fost intens promovate prevenția bolilor și stilul de viață sănătos şi s-a insistat pe importanţa factorilor de risc care pot îmbolnăvi arterele și inima prin intermediul materialelor educative şi prin comunicarea directă.

În campania de măsurări ale vârstei arteriale, au fost testate 3.264 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 ani. Ponderea persoanelor peste 50 ani a fost de peste 65%. Din numărul de 3.264 de persoane care au luat parte la campanie, rezultatele testărilor și al chestionarelor au indicat următoarele lucruri:

  1. 1. 51,2%, adică 1.671 peroane duceau un stil de viață sănătos, astfel că au avut tensiunea arterială mai mică de 140/85, indicele de masă corporală INC între 18,5 și 24.9 (greutate optimă);
  2. 2. 34%, adică 1.286 persoane au fost identificate cu suspiciuni de probleme cardio-vasculare.

Dintre acestea:

19% dintre ele – 244 de persoane nu respectau schema de tratament a medicului curant;

81% dintre ele – 1.042 de persoane respectau schema de tratament a medicului curant, dar nu adoptau un stil de viață sănătos.

      1. 3. 9,4% dintre persoanele testate, adică 307 albaiulieni au fost depistați cu suspiciuni de probleme cardiace, cu tensiunea peste limita valorilor TA sistolice mai mari de 140 și diastolice peste 90 mmHg. Procentul persoanelor din această categorie a fost de 71%  adică peste 217 hipertensive. Au fost depistate și 90 de persoane cu hipotensiune.

Peste 80% din cele 307 persoane au comunicat că nu și-au măsurat niciodată tensiunea! Aceste 307 persoane au fost consiliate și îndrumate spre medicul curant pentru o evaluare amănunțită.

 

Cum s-a făcut testarea?

Fiecare bătaie a inimii generează o undă de puls care se dispersează în corpul uman. Cu ajutorul unei manșete branhiale, dispozitivul Agedio B900 măsoară simultan tensiunea arterială, ritmul cardiac, viteza undei de puls şi alți parametri hemodinamici. Aplicația integrată estimează vârsta vasculară a pacientului pe baza parametrilor de vârstă, greutate, înălțime şi sex.

A doua componentă a proiectului pilot derulat a fost acţiunea de măsurare a vârstei pulmonare printr-un screening BPOC (boală respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile, cât şi plămânii – emfizemul). În cadrul campaniei dedicate vârstei pulmonare, a fost testat un număr de 2.268 de persoane.

Semnalul de alarmă tras l-a constituit procentul de 4,9 % (111 persoane) cu vârsta între 16-21 ani, fumătoare sau pasiv fumătoare, care, pe lângă rezultatele testărilor (capacitate pulmonară mică), acuzau oboseală, probleme de respirație și tuse.

Testarea a venit la pachet cu o consiliere din partea reprezentanţilor Farmaciei Vichi Farm în ceea ce priveşte evitarea bolilor pulmonare prin adoptarea unui stil de viață sănătos, renunțarea la fumat, evitarea fumatului pasiv care are aceleași efecte ca fumatul activ, spălarea regulată pe mâini cu apă și săpun (gripa sau răcela se transmit 80% prin mâinile murdare), evitarea zonelor poluate,  evitarea pesticidelor, controlul umidității în interiorul caselor, recomandat a fi între 30-50%, controlul prafului din casă este important, aerisirea casei după efectuarea curățeniei.

Farmacia Vichi Farm: peste 5.500 de testări ale vârstei arteriale și pulmonare 3

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.