04 sept.

Prevalența diabetului zaharat cunoaște o creștere alarmantă în majoritatea tarilor. In anul 2003, numărul de cazuri de diabet în lume era de 194 de milioane și se estimează că va depăși 330 de milioane în 2025. Din numărul total de cazuri de DZ, 85% – 95% sunt de tip 2. În Europa 56 milioane de adulți suferă de diabet.

În România, în fiecare an peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5% dintre români au diabet confirmat. Se estimează însă că numărul ar fi mai mare, deoarece numeroase persoane suferă de această boală fără a fi diagnosticați. Cu cât persoanele sunt mai informate în legatură cu pericolul diabetului, cauzele și simptomele acestuia și etapele premergatoare, cu atât mai repede pot lua măsuri de contracarare. Diabetul zaharat este o afecțiune cronica a metabolismului, pentru care hormonul insulinei joacă un rol semnificativ. În principiu, ne hrănim cu energie sub forma carbohidraților, care sunt transformați în tractul gastro-intestinal în molecule de glucoza, care sunt apoi preluate în sange (glucoza din sânge).

Insulina scade nivelul glucozei

Atunci când concentrația glucozei din sânge crește, din anumite celulele (insulele Langerhans) ale pancreasului este eliberat hormonul insulinei în sânge, deoarece glucoza poate ajunge în celulele de sange numai prin intermediul insulinei. Fără insulină, concentrația de glucoză din sânge este foarte mare, însă organele „suferă de foame” deoarece la ele nu ajunge zahărul.
Excesul de zahăr din sânge este eliminat prin urină, fapt ce conduce la îndulcirea urinei. De aici derivă și denumirea afecțiunii diabetes mellitus care s-are putea traduce printr-un flux dulce.

 

Formele și cauzele diabetului

Printre cauzele diabetului, greutatea în exces presupune un necesar mai mare de insulină din partea organelor, până la patrunderea glucozei în celule. Rezistența la insulină este unul dintre simptomele majore ale diabetului zaharat. Supraponderabilitate, rezistența la insulină, tensiune arterială mare și tulburări metabolice, acestea formează “cvartetul fatal” (sindromul metabolic) – toate acestea sunt afecțiuni care nu prezintă durere și care pot avea urmări fatale.

Din rezistența la insulină, se dezvoltă în timp cea mai frecventă formă de diabet, diabetul de tip 2, numit și diabet cu debut la vârstă adultă. O formă de diabet mai puțin răspândită este cel de tip 1. În cazul acestuia, celulele producătoare de insulină ale pancreasului sunt distruse în copilarie sau adolescență printr-un proces imunologic- acesta este motivul pentru care vorbim de diabet juvenil atunci când este vorba de diabetul de tip 1.

De asemenea, există și diabetul de sarcină (diabetul de gestație) care – așa cum reiese și din denumire – debutează în timpul sarcinii. Alte forme de diabet sunt cele care rezultă în urma bolilor pancreasului, spre exemplu în cazul unei infecții cronice.

 

Simptomele și indiciile diabetului

Printre semnele posibile sau simptome amintim senzația accentuată de sete și cantități mari de urină eliminată. Pierderea brusca și inexplicabila în greutate sau predispoziția la infecții ar trebui să vă pună pe gânduri. În cele mai grave cazuri se poate ajunge în comă de diabet, cu simptome precum senzația de rău, vărsături și pierderea cunoștinței.

Diabetul de tip 2 înaintează de regulă de-a lungul anilor, în timp ce în cazul diabetului de tip 1, afecțiunea debutează în câteva săptămâni. Diabetul de sarcină reprezintă un pericol în special pentru copil, fiind posibilă o așa-numită intoxicație de sarcină (gestoza).

Aspectul problematic al diabetului (boala zahărului) este progresul încet al rezistenței la insulină, afectând mai multe organe interne, în timp ce boala nu este detectată iar simptomele nu sunt încă vizibile.

 

Diabet: Consultații și complicații

Consultațiile pentru diabet

Anamneza (stabilirea istoricului medical): Disconfort precum excesul de kilograme, transpirația abundența și senzația accentuată de sete pot indica perioada de când diabetul a debutat fără a fi observat.

Teste de sânge și teste hormonale: Repetarea stabilirii nivelului glucozei de sânge are o importanță majoră în diagnosticarea diabetului. Valoarea glucozei trebuie masurată înainte și după masă. De asemenea, trebuie stabilită și valoarea pe termen lung a glucozei, HbA 1c este controlat de mai multe ori pe parcurs. Atunci cand există deja suspiciuni cu privire la producția de insulină, se efectuează testul de toleranță la glucoză. Urocultura este și ea necesară pentru a stabili glicozuria și a determina diagnosticul general. Metabolismul este și el afectat de valorile glucozei, deoarece prin reglarea la un nivel corect a glucozei, pot fi evitate afecțiunile ulterioare.

 

Consultații în detaliu pentru stabilirea eventualelor afecțiuni ale organelor

Odată diagnosticat diabetul, este necesară consultarea tuturor organelor care pot fi afectate major de nivelul ridicat al glucozei din sânge, în vederea stabilirii eventualelor daune provocate deja. Astfel, este necesar un consult oftalmologic detaliat, o verificare a funcției renale, un EKG pentru stabilirea funcționării cordului și o examinare a circulației sângelui în membrele inferioare plus o functie a nervilor, pentru ca medicul sa isi poata forma o impresie de ansamblu asupra eventualelor insuficiente si probleme de functionare a organelor.

Nivelul mare al glucozei din sânge se răsfrânge diferit asupra organelor din corpul nostru. Vasele mari de sânge, prin care trece sângele cu un nivel prea înalt de glucoză, se pot calcifia, fapt ce provoacă creșterea tensiunii arteriale, o afecțiune cardiacă ce poate avea urmări fatale – infarct – sau tulburări de ritm cardiac sau atac cerebral. Și alte organe pot suferi de infarcturi.
Insă și vasele mici sunt afectate – aspect important în special pentru rinichi (nefropatie diabetică) și ochi (retinopatie diabetica). Diabetul poate afecta inclusiv potența. Urmările pe termen lung sunt dializa și pierderea vederii, frecvente în rândul persoanelor care suferă de mulți ani de diabet.

regim-alimentar-diabetici-vichi-farm

Diabetul afectează vasele și nervii

Modificarea vaselor de sânge poartă numele de macroangiopatie diabetica (în cazul extinderii vaselor de sânge) și microangiopatie (în cazul reducerii în dimensiune a vaselor de sânge). Circulația proastă, în special cea periferică, a picioarelor afectează și terminațiile nervoase (polineuropatia diabetică).

Nervii diabeticilor sunt mai puțin sensibili la stimuli, iar în cazul picioarelor, și ca urmare a circulației proaste, pot dezvolta anumite afecțiuni. Predispoziția la infecții se înregistrează și în alte părți ale corpului – la nivel dentar, ciuperci ale unghiilor sau ciuperci genitale, se numără printre problemele frecvente.

Diabetul în timpul sarcinii reprezintă o situație de risc atât pentru mama cât și pentru copil. Astfel, femeia gravidă poate suferi de diabet încă dinaintea sarcinii sau poate dezvolta afecțiunea în timpul sarcinii (diabet de sarcină). Aceste sarcini sunt declarate întotdeauna ca fiind sarcini cu risc și necesită monitorizare îndeaproape.

Diabet: Consecințe și tratament… Continuarea în Alphega Farmacie.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.