Dermatita de scutec la bebelusi 1
22 mai

Dermatita de scutec (eritemul fesier) este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii la sugari și bebeluși. Desi este provocată cel mai adesea de contactul prelungit al urinei și fecalelor cu pielea sensibilă a celui mic, există și alți factori care contribuie la apariția iritației de scutec.

Majoritatea părinților cunosc situația: fundul moale de bebeluș este roșu și iritat, scutecul îl jenează și abia dacă se încumetă să-l curețe. Din fericire, situația are un remediu rapid printr-o îngrijire corectă. Fundul de bebeluș este acoperit aproape în permanență de un scutec, care nu este întotdeauna uscat. Mediul cald și umed face pielea mai moale și mai vulnerabilă influențelor din exterior. Scaunul și urina irită suplimentar pielea moale.

Odată cu modificarea consistentei scaunului – spre exemplu prin diversificarea alimentației (în special citrice), a unei infecții, a stărilor de diaree sau administrării de medicamente, pot apărea iritațiile și zonele înroșite. Funcția de protecție a pielii iritate este limitată, devenind un spațiu propice pentru dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor. Uneori bebelușii reacționează sensibil la materialele din care sunt fabricate scutecele.

Simptomele dermatitei de scutec

În cazul unei simple inflamații, pielea se înroșește în zonele acoperite de scutec – iritația se extinde înspre zona inghinala si a organelor genitale / subabdominal. Atunci când iritația nu se ameliorează în mediul cald și umed al scutecului, pot aparea râni deschise, umede.

Semnele si simptomele eritemului fesier sunt vizibile cu ochiul liber. Nu este nevoie de consult medical de specialitate pentru diagnosticarea dermatitei, întrucât se manifestă prin modificări cutanate evidente:

 • inroșirea pielii din zona fundulețului (roșeața se poate extinde și în zona inghinală, pe coapse sau fese) ;
 • inflamarea zonei fundulețului;
 • apariția unor mici umflaturi sau bășicuțe în zona afectată sau a ulcerației (în cazuri mai severe).
Semnele cutanate ale dermatitei de scutec sunt însoțite de o serie de manifestări în dispoziția sau starea bebelușului:
agitație;
 • iritabilitate;
 • plans la atingerea zonei sau în momentul schimbării scutecului.
Prevenirea și tratarea dermatitei de scutec

Cea mai importantă masura consta în prevenirea mediului cald și umed din scutec. Vă oferim câteva recomandări menite să vă ajuta să evitati aparitia dermatitei de scutec:

 • Schimbați des scutecele: imediat după scaun, în rest cel puțin dupa fiecare masă
 • Așezați scutecul mai degrabă lejer – pentru a permite intrarea aerului în spațiul umed
 • Expuneți fundul bebelușului la aer cât mai des posibil (lasați-l să se miște dezbrăcat – într-o încăpere calda, pe o pătura sau sub o lampa de încălzire)
 • Daca observați ca bebelușul dvs. se irita foarte des, schimbați marca de scutece folosite – unii copii reacționează alergic la anumite substanțe care nu sunt prezente in alte mărci de scutece.
 • Pentru curățare, folosiți o lavetă umedă, scufundată în apă. Puteți folosi si ulei de galbenele (calendula officinalis) sau zer. Însă unii copii nu tolerează șervețelele uleioase de îngrijire, de aceea se recomanda evitarea acestora in cazul unei infecții fungice.
 • După curățarea pielii (inclusiv a faldurilor de piele), uscați foarte bine: fie prin ștergere sau cu un uscător de păr pe o treapta inferioară (la o distanta de 40-50 cm, lateral. În cazul băieților, acoperiți penisul cu un prosop uscat)
 • Aplicați apoi o crema de protecție a pielii, pe bază de zinc sau cremă pentru bebeluși care conține gălbenele. în cazul iritațiilor umede, în locul acestora puteți folosi o crema din ulei de migdale, oxid de zinc sau crema grasa de mușețel, untura de peste, sulf, lanolina si oxid de zinc (preparat în farmacie) sau o cremă gata preparată din untură.

Suplimentar puteți folosi o serie de plante medicinale, eficiente împotriva infecțiilor. Astfel, după curățare, puteți îmbăia fundul bebelușului în ceai cald de mușețel sau coada-șoricelului. Ceaiul de cimbru s-a dovedit a fi foarte benefic, grăbind vindecarea, alături de  alte plante cum ar fi scoarța de stejar (disponibilă in farmacii), sucul de afine presate (disponibil în magazinele naturiste). De asemenea, puteți aplica lapte matern sau ceai negru pe râni, prin tamponare (lăsați să actioneze ½ oră).

Dacă observați ca iritațiile din zona scutecului au o frecvență sporită, mulți terapeuți recomandă schimbarea dietei: renunțați la carbohidrații nesănătoși cum ar fi zahărul, faina albă, sucurile de fructe și înlocuiți-le cu hrană neprocesată, produse de lapte acru, varză murată și nuci. Este important un consum conștient, cu mestecare completă a hranei. Și terapia homeopată de constituție poate ajuta la întărirea sistemului imunitar al celor mici.

Când trebuie sa va adresați medicului?

De cele mai multe ori, părinți reușesc sa depășească situația prin măsuri simple. Vizita la medic se recomanda in cazul in care după 3-4 zile nu observați o ameliorare a stării, pielea sângerează puternic sau prezinta alte indicii ale unei infecții fungide, iar starea generala a bebelușului începe sa fie afectata. Infecțiile funcige si bacteriene trebuie tratate cu medicamente speciale, de cele mai multe ori prin creme, însă în cazuri grave chiar cu tablete.

Din grijă pentru familia ta, Farmacia Vichi Farm te învață cum sa previi micile neplăceri cauzate de dermatita de scutec.

Sperăm ca informațiile din acest articol au fost utile. Spune-ne într-un comentariu cum ai folosit sfaturile noastre!


sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm

Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.