pielea-sensibilă-cum-îngrijim-pielea-sensibilă-vichi farm
28 iul.

Pielea sensibilă nu este considerată o categorie în care rămâi toată viața, așa cum se întâmplă în cazul pielii uscate sau al celei grase. Însă, o altfel de stare de sensibilitate arată un dezechilibru.

Pielea sensibilă necesită atenție și îngrijire îndelungată, o rutină care trebuie să conțină doar anumite produse benefice țesutului. Indiferent de gradul de sensibilitate, acest lucru îți influențează viața în mai multe privințe.

Ce este o piele sensibilă?

Pielea sensibila este tipul de piele care ridică în momentul de față cele mai multe probleme, în special din cauza incidenței mari în rândul populației. Studiile arată că 60% din populația globală are pielea sensibil,

Deci, ce este pielea sensibila? O definiție a pielii sensibile poate fi: “pielea care prezintă intoleranță sau toleranță minimă la produsele de cosmetica și de igienă folosite uzual, cu manifestări diferite”.

Pielea ustură, înțeapă, se înroșește și arde ca răspuns la factori de mediu (frig, căldură  excesivă, vânt, poluare etc), la anumite alimente sau la unele produse de îngrijire zilnică

Care sunt cauzele pentru pielea sensibilă?

  • Afectarea sistemului de auto-apărare al pielii este principala cauza ce conduce la pielea sensibilă. Pielea sănătoasă are o barieră protectoare numită film hidrolipidic, care acționează ca un scut pentru a opri bacteriile și iritanții să pătrundă în straturile adânci ale pielii. Acest scut de apărare este foarte important pentru menținerea fermitătii, elasticității și a confortului pielii.

În cazul pielii sensibile, aceasta barieră este fragilă, lăsând pielea să devină vulnerabilă la anumiți factori, precum și la schimbările de temperatură și de umiditate.

  • Hipersensibilitatea terminațiilor nervoase cutanate. Pielea este un organ foarte puternic inervat. În cazul pielii sensibile, aceste terminații nervoase sunt hipersensibile și trimit semnale normale ca fiind răspunzătoare de pericol și le conduc către creier. Nervii interpretează astfel stimulii normali ca fiind nocivi, conducând la apariția senzațiilor de disconfort la cel mai mic factor cu care pielea interacționează. 

Factori care agravează pielea sensibilă

  • Mediul înconjurator: schimbările de temperatură sau umiditatea, expunerea la soare, poluarea, expunerea la polen, praf și la alți alergeni.
  • Contactul cu un ingredient sensibilizant – O reacție neplăcută a pielii poate apărea datorită contactului cu un produs/ ingredient care nu este tolerat de către piele. De exemplu, lâna, apa dură, anumite produse cosmetice etc.  Simptomele sunt: mâncărimi, roșeață, furnicături, senzație de piele care ține. Această reacție nu corespunde unui fenomen alergic.
  • Factorii interni precum stresul psihologic și alegerile ce țin de stilul de viață. Emoțiile negative, stresul cronic pot declanșa dermatite atopice. Fumatul, mâncărurile picante sau alcoolul pot declanșa apariția roșeței și disconfortului pielii sensibile.

Cum se poate diminua sensibilitatea pielii?

Atunci când vorbim despre îngrijirea pielii – la fel ca în orice altă situație, de fapt – nu există o soluție potrivită pentru toată lumea. Totuși, acest sfat se aplică oricui: dacă ai o reacție la nivelul pielii, contactează-ți imediat medicul! Mai bine să fii în siguranță.

Pentru îngrijirea feței se pot folosi tratamente faciale care vor avea ca obiectiv atenuarea reactiilor, protejarea și reconstituirea filmului hidrolipidic, restructurarea stratului cornos și, pe termen lung, creșterea gradului de toleranță a pielii.

Pentru igiena feței este imperativ să aplice cremă solară în fiecare zi. Este la fel de important să refacem filmul hipolipidic cu o cremă hidratantă cu toleranță înaltă pentru pielea sensibilă. Trebuie folosit un produs de curățare care conține ingrediente cu efect reparator și calmant, pentru a nu agrava sensibilitatea pielii prin afectarea filmului lipidic deficient.

Se recomandă evitarea utilizării săpunurilor și a altor detergenti agresivi, a lotiunilor alcoolizate, evitarea clătirii feței cu apă de la robinet, a utilizării gomajului, a produselor de curățare clasice, măștile exfoliante și produsele împotriva îmbătrânirii.

Toaleta feței se va face mai degrabă cu emulsii blânde de curățare, care nu necesita clătire. La sfârșit, se execută o pulverizare cu apa termală și se șterge față prin tamponare, fără a se freca pielea.  Cele mai bune produse de curătare pentru pielea sensibilă sunt variantele de lapte delicat sau apa micelară aplicate cu ajutorul unei dischete din bumbac.

Este indicat aplicarea unei măști hidratante și calmante. Hidratarea este esențială pentru ca funcțiile barierei naturale de protecție ale pielii să funcționeze optim. O piele bine hidratată se vindecă mai ușor, iar un epiderm sănătos are ca rezultat un derm sănâtos și invers.

Folosiți o cremă de noapte pentru îngrijire avansată a pielii sensibile. Simptomele pielii sensibile sunt mai accentuate dimineața, cauzând chiar tulburarea somnului și trezirea mai devreme. Dimineața devreme, există o creștere bruscă a histaminei, care amplifică simptomele pielii sensibile.

Pentru igiena și îngrijirea corpului se recomandă produse non-agresive, precum gelurile spumante fără săpun.

Vă sfătuim să evitați factorii care sporesc înroșirea pielii și pruritul: băile calde, dușurile cu presiune mare, sauna, schimbările bruște de temperatură.

Este important să identificați șă să păstrați un jurnal al factorilor care determină apariția simptomelor – mâncare, alcool, aer condiționat și încearcă să îi eviți pe cât posibil.

Nu uitați! Sănătatea pielii trebuie menținută din interior

Obiceiurile sănătoase, cum ar fi să îți menții nivelul corect de hidratare, consumul unei diete echilibrate și mișcarea regulată îți pot îmbunătăți aspectul și starea generală de sănătate, indiferent de tipul de piele pe care îl ai.

Hidratarea din interior, cu multă apă si acizi grași omega 3 și hidratarea de la suprafață,  poate ajuta ca tenul sensibil să aibă mai puțin de suferit.

Alimentația este de asemenea un factor important care poate agrava sau dimpotrivă, calma pielea sensibilă. Sunt de evitat mâncărurile grele, cu sosuri picante, ardei iute, curry, băuturile foarte fierbinți (supe, ceaiuri), stimulentii tip cafea sau alcool. Sunt benefice legumele verzi, care ajuta la o bună digestie și acționează ca antiinflamator și la nivelul pielii.


Observație: „pielea sensibilă” din acest articol nu se referă la afecțiunea medicală diagnosticată de un medic, care trebuie întotdeauna tratată conform recomandărilor acestuia.


 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.