24 mart.

Una din patru persoane are alergie. Conform datelor Asociaţiei Mondiale de Alergologie, aproximativ 20% din populaţia mondială şi 25 % din populaţia europeană suferă de alergii, iar în următorii 20 de ani aceste cifre se vor dubla.

În România, cele mai frecvente tipuri de alergii sunt: rinita alergică sezonieră sau perenă, astmul bronşic, dermatita atopică şi urticaria. În ceea ce priveşte tipurile de alergeni, se remarcă o creştere a alergiilor la aditivii alimentari, alune şi arahide. Alimentaţia de tip fast-food reprezintă principala cauză a creşterii incidenţei bolilor alergice.

1. TESTAREA CUTANATĂ

Acest tip de testare foloseşte soluţii standardizate de alergeni, care sunt aplicate pe piele. Este cel mai des utilizată şi corelează bine cu sensibilizările alergice relevante pentru simptomele pacientului.

Teste pentru reacţii alergice imediate

  • Testul prin înţepare (prick test): este cel mai utilizat test cutanat şi este indicat pentru identificarea alergiilor la polen, mucegai, păr de animale de companie, acarieni de praf şi alimente.

 

  • Testul intradermic (IDR): este indicat pentru identificarea alergiilor la veninul de insecte şi la penicilină.

 

Teste pentru reacţii alergice întârziate

  • Patch test (test epicutanat). Soluţiile purificate de alergeni sunt aplicate pe un plasture, care este apoi aplicat pe piele. Patch testul se utilizează pentru identificarea substanţelor care provoacă dermatita de contact (latex, medicamente, parfumuri, conservanţi, vopsele de păr, metale şi răşini). Plasturii se aplică pe braţ sau pe spate şi se menţin 48 de ore.

 

Testarea cutanată este accesibilă, fiind cea mai ieftină şi mai rapidă metodă de diagnosticare a alergiilor. Rezultatele se obţin în 15-20 minute în cazul testelor prick şi IDR. Testele cutanate se pot efectua la orice vârstă, inclusiv la sugari şi copii mici, dacă pot ţine aplicate picăturile de testare timp de 15 minute fără să fie şterse.

2. TESTAREA SEROLOGICĂ

Se realizează prin recoltarea unei probe de sânge. Se indică în cazurile în care nu se pot respecta condiţiile unei testări cutanate corecte. Testele de sânge sunt investigaţii invazive, sunt mult mai scumpe, iar rezultatele nu se obţin imediat, ci în câteva zile. Măsurarea nivelului seric de IgE total este doar orientativă, nu poate stabili substanţa alergenă, şi poate avea valori fals negative (există persoane alergice cu IgE total normal). Diagnosticul alergiei se face prin identificarea anticorpilor IgE specifici, fie individual (anticorpii pentru un singur alergen), fie pentru un grup de alergeni

Spirometria

Este un test indicat în cazul alergiilor respiratorii. Spirometria măsoară, cu ajutorul unui aparat numit spirometru, volumele şi debitele de aer pe care le mobilizează plămânul unei persoane. Spirometria este o metodă de testare ieftină şi accesibilă, care permite detectarea obstrucţiei căilor respiratorii, severitatea şi reversibilitatea acesteia la tratament bronhodilatator. Ea este esenţială pentru diagnosticul şi stadializarea severităţii astmului bronşic. Toate persoanele care prezintă dificultăţi de respiraţie, tuse cronică şi respiraţie şuierătoare ar trebui să efectueze spirometria!

 

Diagnosticul corect al alergiilor se bazează pe testarea imunoglobulinelor specifice IgE. Mai mult, se recomandă testarea doar pentru alergenii sugeraţi de istoricul simptomelor alergice, nu testarea pentru toţi alergenii.

Sursa: Alphega Farmacie

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.