chisturi_ovariene_diagnostic_si_tratame_vichi farm
29 mai

Simți frecvent dureri abdominale sau pelvine, ai dereglări ale ciclului menstrual, urinări frecvente, greață, amețeli sau scurgeri apărute brusc? Dacă te regăsești în cel puțin trei din aceste situații, ai putea să ai una dintre cele mai comune afecțiuni ginecologice – chisturi ovariene.

Ce este chistul ovarian?

Chistul ovarian este o afecțiune ginecologică foarte frecventă ce se regăsește la femeile de toate vârstele și poate să apară în orice moment în perioada de reproducere. Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului. Aceste formațiuni pot varia foarte mult în dimensiune, dar de cele mai multe ori sunt de natură benignă.

 

Cum se manifestă chisturile ovariene?

Majoritatea chisturilor ovariene nu sunt însoțite de simptome și sunt descoperite în cadrul controalelor cu ultrasunete. Atunci când un chist ovarian se face simțit, înseamnă că a ajuns deja la o dimensiune mai mare și apasa pe tesutul și organele din proximitate. Durerile sunt de cele mai multe ori difuze, însoțite de o senzație de presiune sau durere în abdomenul inferior. Sunt posibile și sângerările neregulate sau mai puternice decît de obicei.

Cum poți identifica chisturile ovariene?

Îți recomandăm să mergi cât mai rapid la un control ginecologic dacă ai trei sau mai multe din următoarele simptome:

 • urinări frecvente;
 • dureri abdominale;
 • modificări ale ciclului menstrual;
 • creșteri în greutate;
 • durere pelvină severă, apărută brusc;
 • greață și vărsături;
 • stare de leșin, amețeală, slăbiciune apărute brusc;
 • sângerări vaginale sau simptome din pricina șocului produs de sângerarea excesivă

Cum se formează chisturile ovariene?

Marea majoritate a chisturilor se dezvoltă din funcția hormonală normală a ovarelor. Acestea sunt numite și chisturi funcționale și se întâlnesc predominant la femeile aflate la maturitate sexuală, în timpul pubertății dar și la menopauză, mai exact în perioadele în care interacțiunea hormonilor suferă o schimbare majoră.

 • Cea mai frecventă formă constă în chistul folicular. Apare cu precădere în rândul femeilor tinere, în timpul ciclului menstrual, în contextul dezvoltării unui ovul fertil în ovare. Foliculul ovulului se dezvoltă însă nu se desface pentru a elibera ovulul. Așadar ovulul rămâne captiv iar foliculul continuă să crească în dimensiuni ca urmare a acumularii de lichid. În peste 90% din cazuri, chisturile foliculare se resorb spontan în decursul unui sau a doua cicluri menstruale sau se sparg.
 • Printre celelalte chisturi funcționale se numară și cele care apar în urma sângerărilor corpului luteal (în special în timpul sarcinii), care de cele mai multe ori se resorb spontan.
 • O alta formă –care apare deseori în ambele ovare- constă în chisturile luteale, care se formează, cu precadere, ca urmare a producției sporite de hormon HCG. Acestea pot reprezenta și o consecință a tratamentului hormonal de fertilitate. De cele mai multe ori se retrag de la sine odată cu sistarea tratamentului hormonal.
 • Ovarele polichistice reprezintă starea în care se formează numeroase chisturi la nivelul ambelor ovare, și constituite trăsătura majoră a sindromului OPC

Chisturile, care cresc independent de funcția ovariană și se dezvoltă prin secreție, sunt mai putin frecvente. Acestea se numesc chisturi organice sau chisturi de retenție. Ele formează, de asemenea, o cavitate, dar includ secreție glandulară sau produși rezultați din descompunerea sângelui. Pot conține păr, dinți sau alte țesuturi ale corpului (chist dermoid). Aceste chisturi se dezvoltă în contextul endometriozei; Chisturile dermoide rareori devin maligne.

Cum se manifesta chisturile ovariene?

Majoritatea chisturilor ovariene nu sunt însoțite de simptome și sunt descoperite în cadrul controalelor cu ultrasunete. Atunci când un chist ovarian se face simtit, înseamnă că a ajuns deja la o dimensiune mai mare si apasă pe țesutul si organele din proximitate. Durerile sunt de cele mai multe ori difuze, însoțite de o senzație de presiune sau durere in abdomenul inferior. Sunt posibile si sângerările neregulate sau mai puternice decât de obicei.

Complicații 

Chisturile mari care se rotesc in jurul tulpinilor lor, pot provoca dureri severe spontane. În plus, chisturile se pot rupe (ruptura chisturilor ovariene) și pot duce la sângerare în ovare sau în cavitatea abdominala libera. Abdomenul acut care rezulta in astfel de cazuri reprezintă o complicație severa, deoarece poate pune in pericol viața pacientei si necesita îngrijirii imediata.

În timpul sarcinii, chisturile ovariene de 6 cm sau mai mari prezintă un risc crescut de complicații și avort spontan; prin urmare, îndepărtarea chirurgicala a acestora este recomandata la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Chisturi ovariene: diagnostic si tratament

Pentru început, medicul va alcătui o anamneza și va stabili cu exactitate simptomele. În cadrul controlului ginecologic de palpare, pot fi observate creșterile (dureroase) în dimensiune a ovarelor. Cu ajutorul ecografiei intravaginale, pot fi constatate particularitățile chisturilor. Spre exemplu, se poate apela și la alte controale cum ar fi sonografia doppler, determinarea markerilor tumorali în sânge si proceduri de imagistică (tomografia computerizata). În cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani, orice modificare la nivelul ovarelor trebuie clarificată în detaliu pentru a exclude posibilitatea unor formațiuni maligne.

Ce tratamente există?

În multe cazuri, merită mai întâi menținerea chistului sub observație, deoarece este posibilă regresia acestora în proporție de pana la 98% din cazuri. De reținut însă: chiar și chisturile mici care nu cauzează disconfort trebuie monitorizate în mod regulat prin controale cu ultrasunete și palpare. În cazul în care acestea se dezvoltă rapid, nu răspund la medicație, cauzează mai mult disconfort sau apar suspiciuni la scanarea cu ultrasunete, este recomandată îndepărtarea chirurgicala a acestora.

Controalele regulate 

In cazul femeilor aflate in postmenopauză, se recomandă monitorizarea chisturilor ovariene prin controale regulate. La această vârsta, riscul apariției formațiunilor maligne este mai mare, astfel ca recomandările de îndepărtare chirurgicala a chisturilor sunt formulate mai des.

Medicamente 

Contraceptivele sau alte preparate hormonale care conțin progestin sau progestin și estrogen suprimă funcția ovariana. Ele pot opri dezvoltarea chistului sau pot conduce chiar la regresia acestuia. În plus, ele împiedică reformarea chisturilor. Celelalte medicamente care interferează cu ciclul hormonal sunt cele din familia analogului de sinteza al hormonului natural eliberator de gonadotrofine si danazol; aceasta din urma este administrată, în special, în tratamentul chisturilor de endometrioză..

Operația de îndepărtarea a chisturilor ovariene 

Pentru îndepărtarea chirurgicală a chisturilor ovariene, sunt disponibile diferite proceduri chirurgicale, de la cele minim invazive,  pana la cele care presupun o incizia abdominala cu deschiderea peretelui abdominal. Metoda aleasa depinde de mărimea chistului și de rezultatele controalelor. Numeroase chisturi pot fi îndepărtate prin metoda minim – invaziva  (laparoscopie sau pelviscopie).

 

Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!


sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm

Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România


 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.