Cât timp este contagioasă raceala sau gripa 1
15 ian.

Răceala și gripa sunt afecțiuni respiratorii cauzate de viruși. Deși ambele afecțiuni sunt contagioase, durata de timp în care oamenii sunt purtători ai acestor viruși diferă.

Răceala

Răceala sezonieră este una dintre cele mai comune afecțiuni. Simptomele răcelii sunt răspunsurile organismului la virusul în sine. Cele mai multe cazuri de răceală se transmit prin strănut, tuse și atingerea suprafețelor contaminate. Acest lucru înseamnă că oamenii sunt contagioși la momentul apariției simptomelor. Răceala obișnuită durează între 3-10 zile și tot atât timp purtătorii sunt contagioși. Viruși precum rinovirus, adenovirus și coronavirus sunt câțiva dintre responsabilii pentru răceală. Este imposibil ca organismul să rămână rezistent în fața atâtor viruși, mai ales că aceștia au învățat să se adapteze pentru a supraviețui sistemului imunitar uman.

Gripa

Virusul influenza este unul foarte contagios. Simptomele variază de la lejere până la severe. De obicei, simptomele durează între 2-10 zile, iar tot atât și perioada de contaminare. Virusul influenza este în continuă evoluție. În mod normal, după o infecție, organismul știe cum să se lupte cu acel virus. Însă din cauza faptului că virusul influenza este în continuă transformare, organismul nu este infectat de două ori cu același tip de virus.

Cum ne apărăm

Este foarte important să ne creăm obiceiuri sănătoase în timpul sezonului de răceală și gripă. Beți multă apă, mâncați fructe și legume și dormiți 8 ore pe noapte. Când se prezintă simptomele, sunt câteva măsuri pe care trebuie să le luați pentru a vă asigura că nu le transmiteți virusul celor din jur:

– Acoperiți-vă gura cu mâna. Atunci când oamenii tușesc sau cască, este important să-și acopere gura și nasul cu un șervețel pentru a nu răspândi virușii.

– Aruncați servețelele utilizate. Dacă este posibil, oamenii ar trebui să arunci șervețelele imediat după folosire. Folosind un alt șervețel de fiecare dată scade contactul cu virusul și păstrează mâinile curate.

– Spălați-vă des mâinile. Transmiterea virusului va fi cu atât mai dificilă dacă mâinile sunt spălate mai des după suflatul nasului sau tuse.


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

sursa: alphega-farmacie.ro


 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.