27 ian.

 

Consultul sânului înainte de o eventuală sarcină ar trebui să fie obligatoriu. Toată atenția pentru investigații se concentrează asupra zonei uterine, a fertilității, a analizelor generale și adesea sânul este neglijat.

În timpul sarcinii, imunitatea scade pentru a permite dezvoltarea fătului, care este pe jumătate străin de ADN-ul mamei. Această scădere a imunității care este normală în timpul sarcinii poate să conducă la o evoluție rapidă a unui cancer incipient, nedescoperit înainte de sarcină.

De aceea, înainte de a rămâne însărcinate, toate femeile trebuie să apeleze obligatoriu la medicul specialist pentru examinarea sânilor și cel puțin o ecografie mamară. În funcție de vârsta femeii, istoricul nașterilor și factorii de risc prezenți, medicul va recomanda sau nu și o mamografie de control.

Cancerul de sân care apare în timpul sarcinii este mai puțin frecvent, apare la aproximativ una din fiecare 3000 de sarcini. Mărirea sânilor din timpul sarcinii poate face dificil de detectat tumorile de sân mici. Femeile gravide cu cancer de sân sunt de multe ori diagnosticate cu două până la șase luni mai târziu decât cele care nu sunt gravide, deoarece mamografia nu se recomandă uzual în sarcină. Terapia cancerului se poate amâna după naștere, dar uneori este necesar să înceapă în timpul sarcinii.

Trebuie știut că o femeie gravidă bolnavă de cancer este capabilă să dea naștere unui copil sănătos, deoarece cancerul afectează rareori fătul direct. Alăptarea nu este recomandată femeilor care sunt tratate pentru cancer, deoarece medicamentele pot fi transferate la copil prin laptele matern.

Investigarea sânilor este așadar foarte importantă, atât înainte de planificarea unei sarcini, cât și în timpul sarcinii și imediat după naștere.

Ce înseamnă stil de viață sănătos pentru prevenirea cancerului?

Institutul American de Cercetare a Cancerului recomandă consumul a minim 5 porții de legume și fructe variate, în fiecare zi. 

Raportul “Food, Nutrition, Physical Activity and Prevention of Cancer: A Global Perspective” subliniază faptul că o dietă bazată pe alimente vegetale, evitarea alcoolului, activitatea fizică regulată și menținerea greutății în limite normale pot reduce incidența cancerului de sân cu 33-50%. Raportul atrage atenția că aceste schimbări în stilul de viață vor avea beneficiu maxim dacă sunt efectuate înainte de pubertate și dacă sunt practicate pentru tot restul vieții.

Aceste recomandări de stil de viață sănătos contribuie nu doar la prevenția cancerului, ci și la prevenția altor boli cronice, cum sunt: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică (ficatul gras), Boala Alzheimer.

Reguli de bază pentru prevenirea cancerului de sân 
 • Rămâneți cât mai suplă!

Excesul de greutate crește riscul de cancer de sân prin producția de estrogeni în țesuturile adipoase.

 • Nu vă încărcați inutil cu hormoni!

Riscul de cancer de sân este crescut de contraceptivele orale (mai ales, înainte de prima sarcină), pilula de-a doua zi, precum și de terapia de substituție hormonală după menopauză.

 • Alegeți nașterea primului copil înainte de 30 de ani.

Femeile care nu au avut copii sau au născut primul copil după vârsta de 30 de ani au risc mai mare de cancer de sân. 

 • Rețineți că alăptarea reduce riscul de cancer de sân.

Un an de alăptare reduce cu 12% riscul cancerului de sân pentru mamă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea la sân timp de 2 ani, dacă este posibil.

 • Optați pentru o hrană sănătoasă!

Cel puțin 1 din 3 cancere poate fi prevenit prin schimbarea alimentației. Nu consumați zahăr. Evitați excesul de grăsimi, carnea roșie, băuturile îndulciteși alimentele cu un conținut ridicat de sare. Evitați fumatul și abuzul de alcool. Consumați din abundență alimente integrale și cât mai multe vegetale.

 • Evitați fumatul și excesul de alcool.

Abuzul de alcool crește riscul de cancer. Asocierea cu fumatul crește și mai mult acest risc.  

 • Faceți mișcare zilnic, cel puțin 30 de minute. Sportul practicat în mod regulat poate să reducă riscul de cancer de sân, precum și riscul de recidivă.

Sedentarismul este asociat cu creșterea riscului de cancer cu peste 30%. 

 • Examinați-vă sânii o dată pe lună. 

 • Mergeți anual la medic pentru un control preventiv.


 • Evitați stresul, stările conflictuale și excesele de orice natură. 


 • Iertați. Zâmbiți. Bucurați-vă!


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm

Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.