Cancerul-colorectal-o-boală-mortală-ce-poate-fi-prevenită-campanie-prevenție-marca-vichi-farm
28 iun.

Campanie de informare, prevenție și educare a farmaciei Vichi Farm în vederea depistării precoce a cancerului colorectal

 

Se spune ca sănătatea este cea mai mare avere pe care un om o poate avea. De aceea, credem că este mai ușor sa prevenim, decât să tratăm.

 

Cancerul colorectal: locul 2 în România ca incidenţă şi mortalitate

Conform Globocan, în 2018,  peste 80.000 de români au fost diagnosticaţi cu cancer şi s-au înregistrat peste 50.000 de decese. La noi în ţară, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidenţă şi ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi şi peste 6000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenţie pentru că permite detecţia şi îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne). Decoperit în stadii incipiente, pacienţii cu cancer colorectal au o rata de supravieţuire de 96%, dar aceasta scade drastic la doar 8% atunci când acest tip de cancer este depistat în stadiile terminale.

 

Cancerul colorectal se dezvoltă lent, în ani de zile

Cancerul colorectal este o tumoră care începe în colon sau în rect prin dezvoltarea necontrolată a celulelor din stratul intern al mucoasei. Transformarea cancerigenă a celulelor se produce lent, în ani de zile.

În 90% din cazuri, cancerul colorectal apare la nivelul unor formațiuni precanceroase: polipi adenomatoși.

Polipii colorectali se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani (10-15 ani). Doar o parte dintre aceștia suferă o transformare cancerigenă, proces care se realizează într-un interval de 3-5 ani.

Cancerul nu are o cauză unică

 Există factori favorizanți pe care îi putem influența noi, există factori favorizanti care nu depind de voința noastră. Din cei care nu depind de voința noastră ar fi cei legați de  istoricul familial de cancere digestive, de cancere colorectale. Există niște boli cu transmitere genetică care reprezintă factori de risc pentru cancerul colorectal, cum ar fi sindromul Lynch sau polipoza familială.

Factorii pe care însa noi îi putem controla sunt cei mai importanți pentru că depind de noi. Ei sunt legați în primul rând de alimentație.

Alimentația care trebuie să fie bogată în  alimente naturale, nerafinate, neaditivate și nemodificate genetic, aport optim de fibre și alți micronutrienți prin consum crescut de legume (în special fasole, varză, broccoli, conopidă), fructe, cereale integrale și semințe; alimentele vegetale fermentate (murături) sunt benefice pentru flora intestinală normală., care trebuie să fie săracă în grăsimi și mai saracă în carne roție, mai ales carne roție înalt procesată.

Alimentatia care trebuie să fie saracă în grăsimi și mai saracă în carne roșie, mai ales carne roșie înalt procesată. Este vorba de prăjeli, este vorba de afumături, de carne foarte sărată.

Alți factori pe care îi putem influența direct sunt legați de obezitate, de sedentarism, de mișcarea fizică pe care o putem face în fiecare zi. Sunt legați de controlul diabetului. Persoanele care au diabet se consideră că sunt predispuse spre a face un cancer colorectal. Am putea deasemenea aminti fumatul. Fumatul este un factor de risc pentru apariția acestui tip de cancer, iar consumul excesiv de alcool este considerat semnificativ statistic, ca fiind responsabil de o parte din cazurile de cancer colorectal.

Conform medicinii psihosomatice, nu trebuie neglijat nici rolul factorilor emoționali în declanșarea unui cancer: conflictele nerezolvate, lipsa iertării, tristețea, șocurile emoționale trăite în singurătate

Studiile au arătat că vitamina D reduce riscul de cancer colorectal și îmbunătățește prognosticul la pacienții diagnosticați.

  

Cum se manifestă cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este de obicei asimptomatic până în fazele avansate.

Simptomele alarmante care trebuie să trimită pacientul de urgență la medic sunt următoarele:

  • În familia ta au fost diagnosticate persoane cu polipi colonici sau cancer de colon?
  • Ai fost diagnosticat în trecut cu polipi colonici sau cancer de colon?
  • Suferi de o boală inflamatorie cronică intestinală (colita ulcerativă, boala Crohn)?
  • Ai peste 40 ani și ai sângerări rectale, sânge în scaun (roșu deschis sau negru)?
  • Ai peste 40 ani și ai constatat modificări ale tranzitului intestinal persistente (diaree, constipație, balonări)? Sau o alternanță între diaree-constipație?
  • Suferi de dureri abdominale balonare cronică, ce nu cedează la tratamentul simptomatic și modificările corecte în dietă?
  • Ai descoperit de curând că suferi de o anemie prin lipsa de fier, fără cauză aparentă?
  • Ai o scădere inexplicabilă în greutate fără regim de slăbire sau altă cauză aparentă?
  • Ai observat o necesitate urgentă de a merge la toaletă fără eliminarea scaunului?

 

Dacă sunt diagnosticate la timp, 9 din 10 cazuri pot fi vindecate!

Conform declarațiilor dr. Serge Haan, profesor la Universitatea din Luxemburg, dacă sunt diagnosticate la timp, 9 din 10 cazuri de cancer colorectal pot fi vindecate. Din păcate, lipsa simptomelor aduce pacienții cu cancer de colon foarte rar la medic într-un stadiu vindecabil (stadiul 0 sau I). Simptomele apar târziu (stadiul III-IV) și pot fi nespecifice.

 

Screening-ul poate salva mii de vieți!

Screening înseamnă efectuarea unor teste sau investigații la pacienții fără simptome, pentru depistarea precoce a unor boli.

În România, cancerul colorectal este diagnosticat tardiv. Mii de vieți pot fi salvate prin efectuarea testelor screening. Costurile acestor teste și ale tratamentului în primele stadii de boală sunt mult mai mici comparativ cu cele ale îngrijirii bolnavilor diagnosticați tardiv cu cancer colorectal. Extirparea unui polip descoperit în timpul unui screening este mai puțin costisitoare decât tratarea cancerului colorectal avansat și mai presus de costuri – poate salva viața.

 

Ce teste trebuie efectuate pentru depistarea precoce a cancerului colorectal?

Programul de screening include de obicei un test pentru sângerări oculte în fecale (FOBT) care se face anual și o colonoscopie de confirmare dacă testul este pozitiv. Se recomandă testarea tuturor persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și a persoanelor peste 40 de ani care au mai mulți factori de risc.

Testul pentru sângerări oculte în fecale (FOBT) este un test simplu, nu necesită pregătire prealabilă, este relativ ieftin și trebuie efectuat anual. Testul constă în prelevarea unei probe de materii fecale care vor fi testate pentru sângerări ce nu sunt vizibile cu ochiul liber. În cazul în care rezultatul testului este pozitiv este recomandată efectuarea colonoscopiei pentru depistarea sursei sângerării. Deși nu poate detecta leziunile precanceroase, testul pentru sângerări oculte în fecale este un test valoros pentru depistarea precoce a cancerului colorectal la persoanele care nu prezintă simptome.

Colonoscopia este recomandată pentru depistarea cancerului colorectal la fiecare 10 ani, după vârsta de 50 de ani, la toți indivizii cu risc mediu de a dezvolta aceasta boală. Pentru pacienții cu risc ridicat de cancer colorectal, medicul gastroenterolog va stabili momentul optim pentru începerea screeningului și intervalul dintre examinări.

sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm


Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România


Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie
Medic Specialist Medicină de Familie
Dr. Mariana Olingheru

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.