Aparate auditive, sfaturi pentru viata de zi cu zi 1
23 mai

Va numărați printre persoanele din România care se confruntă cu deficiențe de auz? 

V-ați hotărât sa rezolvați aceasta problema cu ajutorul unui aparat auditiv? Toate persoanele se confrunta cu probleme de adaptare atunci când încep să poarte un aparat auditiv. Vă oferim în rândurile de mai jos câteva sfaturi menita să simplifice familiarizarea cu aceste dispozitive. Numai una din cinci persoane afectate de probleme de auz, apelează la un aparat auditiv și această în condițiile în care, fără ajutor, deficientele de auz se acutizează constant, nu se ameliorează.

Motivele sunt nenumărate: considerente estetice, teama de a fi depășiți de tehnica, îndoiala privind eficiența aparatului. Multe dintre persoanele afectate, se hotărăsc abia după ani de zile de deficiente de auz, sa solicite ajutor medical, deoarece procesul de pierdere al auzului este conștientizat când se află deja în stadiu avansat. Frica față de ceea ce presupune întreținerea și folosirea unui aparat auditiv poate fi combătuta. Specialiștii în domeniu vă vor consilia și vă vor prezenta diferite modele. În cele ce urmează, am rezumat câteva sfaturi pentru folosirea zilnica a acestor dispozitive.

Moduri de familiarizare cu aparatul auditiv

Aparatul dvs. auditiv reprezintă un dispozitiv tehnologic sofisticat, personalizat astfel încât să se potrivească perfect urechii dvs. Cu toate acestea, nu va reuși întotdeauna să substituie auzul natural. De aceea, majoritatea persoanelor purtătoare au nevoie de timp pentru a se obișnui cu produsul. Acest fapt se datorează capacitații de manevrare – majoritatea aparatelor oferă diverse funcții de setare menite sa permită adaptarea la diferite situații de mediu si discuții. Acest fapt poate crea confuzii la început.

Un alt motiv este capacitatea creierului de a se adapta la zgomotele de fond din toata perioada instalării deficientei de auz. Si pentru ca stimulii scad în intensitate, creierul uita treptat cum se aud zgomotele de intensitate redusa cum ar fi ciripitul pasărilor, foșnetul frunzelor și cum trebuie să folosească funcția de filtrare. Aceasta funcție este importanta pentru auzul normal, deoarece se reușește astfel estomparea stimulilor neimportanți. Însă odată cu purtarea aparatului, creierul se confruntă din nou cu un nivel de zgomot apropiat celui normal, pe care însă îl resimte ca fiind prea puternic, chiar iritant. De aceea este necesar să oferiți timp de adaptare creierului dvs. Ar putea fi nevoie de câteva săptămâni până se va obișnui cu noul simt. Iată câteva sfaturi pentru aceasta perioada de adaptare:

 • Discutați cu medicul ORL si cu specialistul în domeniul aparatelor auditive. Aparatul va fi personalizat în funcție de necesitățile dvs. Permiteți specialiștilor să regleze aparatul, să vă explice modul de operare și întreținere. Chiar de mai multe ori daca este cazul.
 • Purtați cat mai des noul aparat pentru a va obișnui cat mai repede cu el.
 • Pentru început, expuneți-va unui mediu mai silențios în care vorbesc doar câteva persoane și în care nu există sunete de fond puternice. Într-un bar plin In care muzica e la maxim, creierul dvs. se va simți suprasaturat.
 • Mențineți nivelul de zgomot redus In activitățile de rutina: folosiți aparate electronice silențioase, mențineți-va la distanta de zgomotul străzii, nu lăsați televizorul, radioul sau mașina de spălat sa funcționeze In fundal (sau chiar concomitent).
 • Urmăriți mișcările buzelor partenerului de discuții, observați mimica si gestica. Așa veți învăța să realizați corespondenta între sunetele auzite și mișcările buzelor. Rugați-va prietenii si colegii sa vi se adreseze mereu din fata si sa își facă simțita prezenta In prealabil.
 • In cazul In care suferiți de deficiente de auz de mai mult timp, este posibil sa fie afectata si capacitatea dvs. de vorbire (volumul vocii este prea înalt sau insuficient). Întrebați medicul daca v-ar fi de folos un antrenament de conștientizare pentru ameliorarea stării.
Curățarea și întreținerea aparatului auditiv

Deși aparatele auditive sunt robuste si concepute pentru a fi folosite zilnic, trebuie sa acordați atenție anumitor aspecte, pentru a le prelungi durata de viată:

 • Curățați zilnic aparatul auditiv – ștergeți aparatul cu o laveta uscata. Peste noapte, păstrați elementul de ajustare în ureche într-o soluție de curățare. Magazinele de specialitate comercializează soluții speciale de îngrijire a diferitelor aparate auditive
 • Evitați expunerea aparatului la umiditate (dus, înot, ploaie). Depozitați-l peste noapte într-un săculeț uscat care absoarbe umiditatea.
 • Evitați impacturile puternice, expunerea la călduri excesive (soare, încălzire), murdărie sau substanțe cum ar fi fixativul de păr și pudra de ten.
 • Folosiți un suport pentru transport si nu îl lăsați la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.
 • Pe perioada concediului: verificați funcționarea aparatului înainte de plecare, nu uitați soluțiile de curățare și bateriile de schimb.

Ca sa ai grijă corect de tine și de familia ta, specialiștii Vichi Farm îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!


sursa: Alphega Farmacie partener Farmacia Vichi Farm

Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România


 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.