Alăptarea și diversificarea hranei sugarului 1
02 aug.

ALIMENTAȚIA NATURALĂ (alăptarea )

Alimentația naturală este considerată modalitatea cea mai bună de hrănire a unui sugar, laptele de mamă rămânând alimentul ideal. În primele 5-6 luni de viață, laptele de mamă este tot ce poate fi mai bun pentru un copil.

Succesul adaptării ține nu numai de stimularea locală (punerea la sân regulată a sugarului, golirea completă a sânului după supt), ci și de un factor psihic ( bună dispoziție a mamei, armonia vieții de familie, dorința de a alăpta și voința de a trece peste toate momentele critice).

Alăptarea și diversificarea hranei sugarului 2

INIȚIEREA ALĂPTĂRII 

Alăptarea trebuie inițiată cât mai precoce, dacă se poate chiar din primele 6 ore de viață. S-a constatat că precocitatea introducerii primului supt se corelează cu creșterea duratei alaptării.

Alăptarea cât mai de timpuriu și mai frecventă ajută la instalarea mai rapidă a secreției lactate de mamă, copilul va beneficia imediat de efectul protector al unei cantități concentrate de anticorpi din colostru, colostru având un efect similar cu al unei prime vaccinări.

Chiar și atunci când mama simte că are foarte puțin lapte este bine ca ea să continue să alăpteze, punând copilul frecvent la sân.

Nou născutul poate fi alăptat la sân “la cerere”, de 15-16 ori în 24 ore. Marea majoritate a copiilor își formează dupa câteva zile de la naștere un ritm propriu de supt, la interval de 2,5 – 4 ore ajungându-se la 7 – 8 supturi în 24 ore.

În acceptiunea OMS, la care au subscris toate țările lumii, prin “alimentația exclusivă la sân ” se înțelege excluderea oricărui alt raport oral (apă, ceai,suc de fructe), cu excepția medicamentelor (dacă este nevoie) și a suplimentării cu vitamina D. Între mese copilul nu va primii nimic, nici chiar apă.

 

CALITATEA LAPTELUI DE MAMĂ 

Se spune că “laptele și dragostea de mamă nu se înlocuiesc”. Se va reține că nu există lapte de mamă de “calitate inferioară” sau “prea apos”

Laptele de mamă reprezintă singurul aliment perfect adaptat nevoilor sugarului în primele luni de viață. El se digeră cel mai ușor, cu o solicitare minimă din partea copilului și îl va proteja pe acesta de infecții. Sugarul alăptat la sân se îmbolnăvește foarte rar. Laptele de mamă este singurul lapte pe care sugarul il poate consuma crud, în felul acesta păstrându-și intacte vitaminelor, enzimele și anticorpii. Laptele de mamă este cel mai economic lapte, nu necesită timp pentru a fi pregătit.

În plus, alăptarea consolidează legatura afectivă dintre mamă și copil.

 

Când ar trebui să încep diversificarea?

Până la vârsta de 6 luni sugarii au nevoie numai de lapte pentru a se putea dezvolta normal. De la vârsta de 6 luni, laptele nu mai acoperă necesitățile nutritive ale sugarului și trebuie introduse alimente noi, progresiv.

Diversificarea este bine să se facă de la 6 luni, deoarece până la acestă vârstă aparatul digestiv al sugarului nu este bine dezvoltat, la fel și reflexul de masticație. Întreruperea prematură a laptelui matern poate determina un aport scăzut de calciu, ceea ce poate afecta dezvoltarea normală a oaselor și dentiția sugarului. Dacă așteptați 6 luni ca să introduceți mâncarea semisolidă în alimentația copilului, o să minimizați riscul reacțiilor adverse la mâncăruri și al alergiilor. Acest lucru este important în special dacă în familie există un istoric de alergii.

Cel mai bine este să consultați medicul înainte de a schimba ceva în alimentația copilului.

Alăptarea și diversificarea hranei sugarului 3

Este copilul pregătit pentru diversificare?

Copilul este probabil pregătit pentru acestă schimbare dacă:

 • poate să își ridice capul: este important să poată să mențină o poziție dreaptă ca să mănânce cu lingurița
 • stă bine când este ținut: s-ar putea să fie nevoie să îl susțineți la început, în poziție ridicată în unghi de 45 grade și mai târziu, când se poate susține singur bine, puteți folosi un scaun înalt
 • are o greutate normală: majoritatea copiilor sunt pregătiți să mănânce mâncare semisolidă când își dublează greutatea de la naștere, lucru care se întâmplă în jurul vârstei de 4-6 luni


Există anumite principii ale diversificării, care este bine sa fie respectate:

 • În momentul introducerii alimentului nou, sugarul trebuie să fie sănătos, să aibă scaunele normale.
 • Principiul progresiv : orice aliment se introduce treptat. La început se administrează cantităţi mici, acestea urmând să fie crescute progresiv, în funcţie de toleranţa digestivă a copilului
 • Hrănirea se face cu linguriţa. La început 1 – 2 linguriţe înaintea mesei obişnuite de lapte. Masa de lapte se va descreşte proporţional până la înlocuirea integrală, în decursul a 7 -10 zile.
 • Principiul selectiv: nu se vor introduce două alimente noi în acelaşi timp.
 • Principiul prioritar: alimentul nou introdus are prioritate fată de de cel vechi şi se va administra înainte de masă.
 • Se introduce doar un singur aliment nou. Durata diversificării trebuie să fie de 7 – 10 zile.
 • Nu trebuie insistat în introducerea unui aliment nou, dacă sugarul nu îl acceptă. Se întrerupe administrarea lui şi se reia după 5 zile.
 • Dacă apar semne de intoleranţă la alimentul nou ( diaree, vărsături) sau este refuzat, acel aliment trebuie oprit şi se revine la alimentaţia anterioară, diversificarea urmând să fie reluată când sugarul este perfect sănătos.

 

Mai trebuie să alăptez ?

Da!!! Laptele matern este mâncarea perfectă pentru copilul tău în primele 6 luni. Atât laptele matern cât şi formulele de lapte aduc un aport important de vitamine, fier şi proteine într-o formă uşor digerabilă. Deşi mâncarea semisolidă va înlocui progresiv o parte din cantitatea de lapte, laptele matern şi formulele de lapte vor rămâne cea mai importanta sursă de nutriţie până la un an.

 

Cum pot să îl ajut pe copilul meu să aibă o alimentaţie sănătoasă ?

4 – 6 luni
Între 4 şi 6 luni, micuţul este capabil sa stea în sezut, primeşte şi înghite hrana din linguriţă. În acestă perioada, medicul pediatru este cel care stabileşte momentul ideal în care poate începe diversificarea, cât şi alimentele recomandate

6 – 8 luni
Începând cu acestă vârstă, copilul îţi va da semnele necesare pentru a-ţi transmite că s-a săturat şi refuză hrana. Nu trebuie insistat deoarece poate dezvolta anorexie mentală. Dacă nu vrea să consume altă mâncare se va completa masa cu lapte.

8 – 12 luni
Laptele ocupă în continuare un rol important în alimentaţia micuţului şi va reprezenta o treime din necesarul de hrană, aducând un aport esenţial de vitamine şi anticorpi

Puteţi să îl învăţați să mănânce sănătos urmând câteva reguli simple:

 • nu încerca să îi dai să mănânce prea mult – s-ar putea să dezvolte o adversitate faţă de anumite mâncăruri;
 • oferă-i o gamă variată de mâncăruri care conţin proteine şi carbohidraţi ( cereale, brânză, ou ), fructe şi legume;
 • nu folosi mâncarea drept mită sau recompensă

Oferă-i în schimb, multe îmbrăţişări, pupici şi mici atenţii.

Până la vârsta de 2 ani sunt interzise: alunele, nucile, ciocolata, alimentele prăjite.

Odată cu începerea diversificării, se va ţine cont că sugarul trebuie să primească şi lichide, în cantitatea suficientă : apă plată, ceaiuri, sucuri de fructe făcute în casă.

 


sursa: Revista “Succesul alăptării”  în parteneriat cu Topfer România, Alphega Farmacie parteneri Farmacia Vichi Farm

Alphega Farmacie – o comunitate a farmaciilor independente din România


 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.