11 motive medicale pentru care nu poti sa dormi 1
30 apr.

Vrei să scapi de insomnie?

Citeşti asta noaptea târziu doar pentru că nu poţi să dormi ?

Vezi lumea cu alți ochi la 3 dimineața când zaci în pat uitându-te în tavan? Sau mai rău la ceas, îngrijorat: „Cum am să mă descurc mâine, dacă nu am dormit deloc?”

Sau cauți cu disperare răspunsuri la întrebarea “de ce nu pot dormi toată noaptea”?

Aţi incercat pastile de dormit și alte medicamente, perne şi saltele noi, melodii și  sunete linistitoare – fără nici un folos.

Dacă da, nu ești singur …

Nu te ingrijora! Ştiu că de asta eşti aici, pentru a cauta soluţii împotriva insomniei.

Mai intâi, haideţi să vedem ce ne provoacă insomnie, ce este cu adevărat această boală, si care sunt cauzele medicale care ne afectează calitatea somnului.

Ce este insomnia ?

Insomnia în stadiile iniţiale nu este o boală cronică. Insomnia cronică apare atunci când pacienţii nu pot să doarmă zile intregi la rând, iar atunci va fi nevoie de o consultanţă profesionistă în vederea determinării cauzei care face apariţia insomniei.

La copii și adolescenți, hormonii care promovează creșterea sunt eliberați în timpul somnului. Acești hormoni ajută la construirea masei musculare, precum și la reparația celulelor și a țesuturilor. Somnul este vital pentru dezvoltare în timpul pubertății.

Când aveți lipsă de somn (insomnie), creierul vostru nu poate funcționa corect afectând abilitățile cognitive și starea emoțională. Apararea organizmului poate fi afectată din cauza aceasta și poate duce la boli cronice mai avansate. Cele mai evidente semne ale privării somnului sunt somnolența excesivă, căscatul și iritabilitatea.

Când insomnia devine o boală cronică poate interfera cu abilitățile de echilibru, coordonare și luare a deciziilor. Sunteți în pericol să adormiți în timpul zilei, chiar daca vă luptați cu asta. Stimulanții precum cafeina, nu pot depăși nevoia profundă de somn a corpului.

Insomnia poate fi cauzată de excesul de stres, efortul prea mare, grijile profesionale sau personale, emoțile fizice și psihice. Toate astea se manifesta prin nopți nedormite.

Recomandat este să dormim opt ore în fiecare noapte, dar dacă nu reușim asta în timp de cinci zile, atunci ar fi cazul să vizitam un doctor specialist.

11 motive medicale pentru care nu poți dormi

Efectele secundare și reacțiile adverse ale medicamentelor


Efectele secundare ale anumitor medicamente pot, de asemenea, face adormirea dificilă. Antidepresivele și inhibitorii pot provoca insomnie la unii oameni. Medicamentele pentru emfizem, tensiunii arteriale și alergii pot, uneori, conduce la insomnie. De asemenea, este important să înțelegi că oamenii răspund diferit la medicamente. Chiar și un medicament care în mod normal nu cauzează tulburări de somn poate face acest lucru la unii oameni.

Migrene


Este aproape imposibil să ai parte de un somn liniștit într-o noapte în care ai o puternică durere de cap. Dacă nu dormi suficient sau dormi prea mult, aceste lucruri pot provoca migrene. De asemenea, este recomandat să te hidratezi, să mănânci echilibrat și să ai un stil de viață activ pentru a reduce migrenele.

Deficitul de magneziu


Deficitul de magneziu provoacă tensiune musculară, iritabilitate, tensiuni suprarenale, scăderea producției de serotonină și crampe musculare. Toate aceste simptome și condiții interferează cu somnul. Pulberea citratului de magneziu este o formă absorbabilă care poate fi amestecată cu apă fierbinte sau rece poate fi băută la locul de muncă sau la domiciliu, în orice moment din zi.

Incontinență urinară


Un număr mare de oameni suferă de probleme urinare, iar această afecțiune poate afecta chiar și somnul. Aceasta poate fi redusă printr-o dietă bună care să nu conțină cofeină. Deși poate fi greu să renunți la cofeină, acest lucru te va ajuta cu siguranță să scapi de problemele urinare.

Dereglarea ritmului circadian


Ritmurile noastre circadiane sunt determinate, în primul rând, de momentul în care suntem expuși la lumină, iar lumina făcută de ecranele dispozitivelor tehnologice trimit un semnal ce întârzie ritmul nostru circadian. Asta înseamnă că ar putea fi ora 22, dar creierul va crede că soarele este încă afară, așa că nu va fi gata să adoarmă – indiferent de cât de obosit ești de fapt.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)


Unul dintre motivele pentru care nu poți să dormi este că suferi de BPOC. Oamenii care au BPOC suferă de insomnie, de apnee obstructivă de somn și de depresie.

Medicamentele stimulatoare


Unele medicamente pentru durere, alergii și produse de pierdere în greutate, conțin cafeină și alți stimulatori care pot întrerupe somnul. Vorbește cu doctorul tău despre aceste medicamente, dacă este atât de important să le consumi încât să-ți fie afectat somnul.

Probleme nazale


În mod normal, un om respiră pe nas în timpul somnului. O persoană care are congestie nazală, nu poate respira pe nas și sforăie. Pacienții cu deviație de sept prezintă simptome mai grave în timpul somnului.

Depresia și anxietatea


Mulți oameni care suferă de depresie au dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormiți în timpul nopții. Dacă insomnia este însoțită de alte simptome, cum ar fi schimbările de dispoziție, dezinteresul în activități plăcute anterior, creșterea sau pierderea neașteptată în greutate sau gândurile de sinucidere, trebuie să mergi la un terapeut.

Menopauza


Menopauza provoacă schimbări hormonale, fizice și psihologice. Acestea includ bufeuri, tulburări de dispoziție și insomnie. Tratamentele cu estrogen sau cu estrogen și progesteron pot ajuta la simptomele menopauzei.

Sindromul picioarelor neliniștite


Sindromul picioarelor neliniştite este o boală în care o persoană simte un disconfort accentuat la nivelul picioarelor, mai ales seara când se întinde, stă aşezat sau în poziţie culcată în pat. Tulburările de somn sunt frecvente la persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniştite datorită dificultăţilor de a adormi pe care le determină acest sindrom.

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.